Z-блогъри съсипват от критики руското военно командване за неуспехите му край моста 'Антонов'

Директорът на ЦРУ е бил на тайно посещение в Украйна, за да обсъди план за започване на мирни преговори до края на годината, твърди Washington Post

OFFNews 01 юли 2023 в 10:03 7763 2

мост

Снимка t.me/jurnko/4690

Антоновският мост, разрушен от руснаците.

Руското военно командване понася ожесточени критики от Z-блогъри, че руските войски не са успели да изтласкат малка група от украинските въоръжени сили от плацдарма им под източния надлез на моста "Антонов" в Херсонска област.

Това се казва в поредния доклад на американския Институт за изследване на войната, цитиран от Би Би Си.

По информация на блогърите по-рано командването "на сляпо" е наредило на военните да щурмуват района, което е довело до значителни загуби на хора и бронираните машини. Вместо това провоенно настроените коментатори призоваха за нанасяне на удари по моста.

На 30 юни руските военни наистина нанесоха удар с балистична ракета "Искандер" по моста "Антонов", но степента на щетите все още не може да бъде оценена, отбелязва ISW. Предвид предполагаемата липса на такъв вид ракети в Русия, решението да се използва една от тях срещу лекопехотна част от около 70 души на подстъпите към вече разрушения мост изглежда странно, пишат анализаторите.

Острата реакция на блогърите на решенията на военното командване показва, че дори след бунта на Евгений Пригожин "патриотите" не са се обединили около Министерството на отбраната. Острият тон на коментарите наподобява реакцията на неуспешните опити на руското военно командване да превземе Углеша през ноември 2022 г. и февруари 2023 г., пише ISW.

Междувременно британското военно разузнаване потвърди в туитър заключението, че украинските въоръжени сили са заели и държат плацдарм в близост до разрушения мост "Антонов" на левия бряг на река Днепър срещу Херсон.

"От около 23 юни", според британското разузнаване, "украинските сили почти сигурно са възобновили разполагането на личен състав" на източния бряг на река Днепър близо до Антоновския мост в района на Херсон.
Сраженията стават все по-интензивни от 27 юни насам. Сред отбраняващите се сили са части на руската 7-а гвардейска десантно-щурмова дивизия, част от Днепърската група сили.

През последните седмици е много вероятно руското командване да е преместило част от силите на Днепърската войскова групировка от брега на Днепър, за да подсили Запорожкия сектор на фронта, обяви британското разузнаване.

Сраженията в близост до основите на моста почти сигурно се усложняват от срутването на язовир "Каховка" на 6 юни и последствията от него: наводнения, разрушения и кални наноси.

По време на тайното пътуване на директора на ЦРУ Уилям Бърнс в Украйна през юни украински представители са представили амбициозен план за връщане на окупираните от Русия територии и започване на преговори с Москва до края на годината, съобщава Washington Post, позовавайки се на свои източници.

Пътуването на Бърнс е включвало срещи с президента Володимир Зеленски и ръководството на украинското разузнаване. То се е състояло в момент, когато украинските сили са започнали контраофанзива, но все още не са разгърнали по-голямата част от своите щурмови бригади, обучени и оборудвани от Запада, пише вестникът.

Според един от служителите, с които WP разговаря, целта на посещението е била да се "потвърди готовността" на администрацията на Байдън да продължи да предоставя разузнавателна информация, за да помогне на Украйна да се защити.

Публично украинските официални лица изразиха разочарование от критиките към контраофанзивата. Валери Залужний, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, заяви пред Washington Post, че войниците са платили с кръв за деокупацията на всеки метър украинска земя, така че той се е подразнил от коментарите, че контраофанзивата е била по-мудна от очакваното.

В същото време, според вестника, военни служители в Киев изразяват увереност, че Украйна ще успее да си върне значителна територия до есента, да премести артилерията и ракетните системи до границата на контролирания от Русия Крим, да навлезе в Източна Украйна и след това да започне преговори с Москва.

"Русия ще преговаря само ако се чувства застрашена", заяви високопоставен украински служител.

В идеалния сценарий на Киев украинските военни ще спечелят влияние над Русия, като разположат войски и тежко въоръжение на границата с Крим. Тогава анексираният полуостров на практика ще играе ролята на заложник. Киев би бил готов да се откаже от бойните действия в Крим, но в замяна би поискал от Русия да приеме всички гаранции за сигурност, които Украйна може да получи от Запада, коментира изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

01.07 2023 в 15:37

Според някои източници:

"Пригожин вече е разпуснал холдинга си за фалшиви новини, оставяйки стотици производители на фалшиви новини и вероятно хиляди тролове безработни и без перспектива. Очаквайте вълни от изтичане на информация от млади хора, които внезапно ще открият съвестта си на излизане."

210

1

Merc

01.07 2023 в 14:57

Светла дата в историята на Московията :

1 июля 1966 года в колхозах впервые выдали зарплаты деньгами. До этого крестьяне работали за «трудодни», то бишь, как рабы, за еду. Права покидать колхозы они не имели. Паспорта и право переезжать в другую местность сельское население получило только с 1974 г.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки