WikiLeaks: ЕС планира военна операция "София" в Либия

ОFFNews 17 февруари 2016 в 21:05 8400 4

WikiLeaks пусна таен доклад, който описва в детайли планирана военна операция на ЕС срещу бежанския поток към Европа.

Операцията носи името "София" и предвижда освен разполагане на кораби в Средиземно море - план за поставяне на "доверено" правителство в Либия, което да позволи на ЕС да води по-мащабни действия в района.

Докладът е с дата от 29 януари 2016 г. и е дело на адмирал Енрико Кредендино от Италия. В него са дадени статистики за бежанския поток, както и подробен план за различните фази на операцията, извършена от съдружни части на ЕС.

Щом в страната бъде поставено "правителство, на което може да се разчита", то ще трябва да покани силите на ЕС да действат в териториалните води на страната, а после и на брега. В замяна се предвижда съюзът да се погрижи за изграждането на либийския флот и брегова охрана.

Адмиралът пише, че силите на ЕС са готови да пристъпят към втора фаза на операцията въпреки политическите и правни предизвикателства - да навлязат в либийски води, където да имат по-голям ефект в борбата с трафика и бежанския поток.

"Подходящото правно решение е абсолютно необходимо за преминаване към фаза 2Б (Териториални води), тъй като без такова, няма да сме ефективни. Основно за това и за цялата фаза 2Б е споразумението с либийските власти. Те имат силата да наложат правното решение, което ще доведе до 2Б. Ние, като Европейски съюз, трябва да окажем дипломатически натиск, за да постигнем желаните резултати", пише в доклада.

Течът идва 5 месеца, след като се разбра, че операция "София" ще се състои от 1300 души от 22 страни-членки, които да залавят незаконни съдове в Средиземно море.

В изтеклите документи пише, че когато планът мине на фази 2Б и 3Б - трафикантите ще успеят бързо да се адаптират към ситуацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови