Взривиха ключов газопровод за ЕС и България

OFFNews Последна промяна на 25 август 2015 в 08:23 11260 18

Взривиха газопровода Баку-Тбилиси-Ерзерум, по който в бъдеще трябва да потече азерският газ от Каспийско море по "Южния газов коридор" за страните от Европейския съюз, включително за България.

Отсечката е ключова за енергийната сигурност на ЕС и без нея не е възможно каквото и да било снабдяване с алтернативно "синьо гориво", съобщи БГНЕС.

Група терористи взриви участъка на газопровода в района на турската провинция Карс. От местната администрация заявиха, че терористичният акт е "организиран от бойци на Кюрдската работническа партия /ПКК/".

Експлозията стана късно сноши, в нападението са участвали около 20 бойци. По данни на местната телевизия транспортирането на газ е прекратено и в момента огънят се потушава.

На мястото на инцидента са пристигнали силите за сигурност. Всички близки райони се контролират от жандармерията и военните. Съобщава се за престрелки с бойците.

Газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзерум /Южнокавказкия газопровод/ беше официално открит на 25 март 2007 г. Диаметърът на тръбопровода е 42 дюйма, дължината е 970 км /442 км в Азербайджан, 248 км в Грузия и 280 км от грузинско-турската граница до Ерзерум/. По него се предвижда да се транспортира "синьото гориво" /16 милиарда куб.м./, което ще бъде добито в рамките на проекта "Шах-Дениз 2" през 2019-2020 г. От Баку-Тбилиси-Ерзерум природният газ ще влиза в Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ и 6 милиарда ще остават за нуждите на Турция.

Останалите 10 милиарда ще достигнат Гърция и от там по Трансадриатическия газопровод /ТАП/ ще отиват за страните от Европейския съюз. От Гърция ще бъде направено едно отклонение за България, която вече се е договорила да получава около 1 милиард куб.м. азерски газ. Проектът за този интерконектор съществува от 2009 г. и трябваше да бъде готов преди няколко години, но крайният срок за неговото стартиране беше многократно отлаган. Служебният енергиен министър Васил Щонов обеща през есента на 2014 г., че тръбата, дълга по-малко от 100 км, ще бъде готова през 2017 г. Дори тази дата да бъде спазена едва ли по интеркеноктора ще получим азерски газ, защото Баку ще разполага със свободни количества най-рано през 2020 г.

"Шах-Дениз" е най-голямото азерско находище на природен газ в Каспийско море. Неговите доказани запаси са около 1,2-1,4 трилиона куб.м. За усвояването на втория етап и построяването на съответната инфраструктура са необходими инвестиции от над 45 милиарда долара, които трябва да бъдат осигурени от оператора "Бритиш петролиъм" и ръководения от него консорциум, в който влиза и руската "Лукойл".

Европейският съюз разглежда азерския газ от "Шах Дениз" като ключов за своята енергийна независимост от Русия. Според Брюксел "Южния газов коридор", който ще получава газ от взривения Баку-Тбилиси-Ерзерум, може да гарантира енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа, включително на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2015 в 12:05

Сороститутките да протестуират около тръбата.

25.08 2015 в 12:04

sottozero този въпрос го задай на търговците от българската страна. Който може да се договаря, може и да получава евтино. Такива като теб винаги търсят вината в другите, а не в себе си. Всяка една държава, която има своето уважение си гони интересите със зъби и нокти, дори и твоята любима братска Русия го прави. Никога няма да чуеш руснак да каже България е велика или че България трябва да се уважава, защото ни е дала писмеността. А ние какво, Русия е велика, трябва да ги уважаваме и слушаме, защото те са ни освободили и имаме еднакви корени, еми какво очакваш бе човеко, много ясно че въпросните еврогейци ще ни цакат със скъпа стока, много ясно, че руснаците ще ни цоцат ежегодно в енергийния сектор. Ние не УВАЖАВАМЕ СЕБЕ СИ, това че всекидневно пълниш главите на хората с някакви сорсоиди по никакъв начин не те прави повече българин или това, че отричаш едните, а на другите си готов краката да им целуваш. Чакай си освободителите, но знай, че никога няма да видиш истинската свобода, защото колкото и да се правиш на достоен българин ще бъдеш в нечии крака. Без значение дали ще са американски, руски, немски, английски и т.н

25.08 2015 в 11:30


До последният дебил:

Чакам да ми предоставиш доказателства че някъде съм нарекъл евразийският или пък еврогейският съюзи демократични.Ма не можеш,нали:)

И не говоря за цените на горивата тук-вие не произвеждате нищо,освен лайна,а те няма да ви подобрят икономическото положение.

Говоря за стоките и услугите на приятелите ви в гейския съюз-защо не поевтиняват тук,въпреки двойния спад в цената на горивата,които те използват за производството им?

25.08 2015 в 11:21

Към sottozero - как ще плащаме високи цени на бензина бе - даже са ниски, защото руският ЛукОйл работи на загуба, за да предлага на българина "евтин" бензин и дизел. И с газа е така, нали ?...
И как Азербайджан е "недемократичен", след като е част от Евразийския съюз? Нали според теб там всичко е свобода, цветя, мед и масло!

Или ти отричаш всичко това, а гнидо еврогейска?!? Или си просто шизофреник?

25.08 2015 в 11:03

Малумен ход на турците беше да се заяждат с кюрдите.
Можеше къде по умно да ги използват срещу ИД, а сега бой с кюрдите и ИД.

25.08 2015 в 10:59

„Българите са скромен, но достоен народ. По-добре икономическа криза, отколкото морална катастрофа"-Плевню Ташака

vs

"Колко ли висши образования требе да имаш,за да стигнеш до простия извод,че колкото повече алтернативи имаме за снабдяване с газ,толкова по-малко ще плащаме за него!"

:)))))))))))))))))))))))))))))

25.08 2015 в 10:45

до "F1" :"За гниди като него Фюрерът е рекълл, че са врагове на народите."
=================================================================
Комунист,цитира фашист!
Още едно от неизброимите доказателства,че комунизЪма и фашизЪма са едно и също нещо,т.е. двете страни на една и съща монета! :)

25.08 2015 в 10:45

до "F1" :"За гниди като него Фюрерът е рекълл, че са врагове на народите."
=================================================================
Комунист,цитира фашист!
Още едно от неизброимите доказателства,че комунизЪма и фашизЪма са едно и също нещо,т.е. двете страни на една и съща монета! :)

25.08 2015 в 10:44

до "F1" :"За гниди като него Фюрерът е рекълл, че са врагове на народите."
=================================================================
Комунист,цитира фашист!
Още едно от неизброимите доказателства,че комунизЪма и фашизЪма са едно и също нещо,т.е. двете страни на една и съща монета! :)

25.08 2015 в 10:15До 7:

Не бре вуйчо,аз просто не желая да купуваме газ от такива недемократични държави като Азербайджан и Иран.
Или вече геополитически станаха демократични?

А и ще плащаш по-евтино,колкото сега плащаш наполовина заради падналите наполовина и повече цени на петрола.