Взрив в Тамбовския барутен в Русия завод уби четирима работници

OFFNews 20 юни 2023 в 18:40 2476 3

Снимка РБК

Четирима души са загинали при експлозия в производствен филиал на Тамбовския барутен завод в гр. Котовск, съобщи "Комерсантъ". По обобщени данни към понеделник вечерта общият брой на пострадалите при взрива и последвалия пожар е достигнал 12 души.

Според руските агенции взривът е настъпил към 14:10 по московско време, веднага след експлозията е избухнал пожар. Губернаторът на Тамбовска област Максим Егоров заяви пред ТАСС, че не може да става и дума за диверсия, а в основата на аварията е "човешкият фактор". За гасенето на пожара са били изпратени 13 пожарни разчета от 6 противопожарни служби.

Тамбовският барутен завод е създаден още през 1915 година и е едно от най-големите предприятия на Русия за боеприпаси и специални химически изделия. Там се произвежда пироксилинов барут за всички видове амуниции и за артилерийските системи от всички калибри, намиращи се на въоръжение в Сухопътните войски, Военно-морския флот и авиацията. В завода работят 1800 души. При подобен инцидент през 2016 година в завода загинаха петима души.

В Тамбов заводът е известен като място с висока концентрация на трудови злополуки - от убити в резултат на взривове и инциденти с машини работници, до отрязани ръце и глави, предизвикани отново от "човешкия фактор" и преследване на високи норми при лоша организация на труда, пишат от години руските медии. Според публикация на "Московски комсомолец" от 2016 година работниците тук мрат един след друг.

По времето на СССР заводът е строго секретен и маскиран като завод за пластмасови изделия, където са произвеждани популярните и в България по онова време кукли "неваляшки". На една от поточните линии са излизали играчките, на друга - смъртоносна експлозивна смес. Заводът е разположен на голяма площ в гората и прилича на малък град. През последните 15 години там са загинали над 20 души, десетки са ранените и осакатени завинаги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

3

Bad Horse

20.06 2023 в 20:06

Споннтанно възпламеняване. Никакъв саботаж. И така по 1-2 пъти всеки ден...

Мдааа...

-1650

2

ob1

20.06 2023 в 20:02

Има една родна подлога, която беше изцепила лаф, приложим в случая - лош материал. Сякаш специално за орките е мислил...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика