Вулканът Анак Кракатау е изгубил две трети от височината и обема си

OFFNews 29 декември 2018 в 15:15 2676 0

Снимка JAXA

Вулканът Анак Кракатау е изгубил над две трети от височината и обема си след срутването и изригването. Това са установили учени, които са изследвали сателитни снимки на вулкана, съобщи Би Би Си. 

Вулканът изригна след подводно срутване, което пък доведе до цунами. Бедствието взе стотици жертви. 

Учените продължават да изследват случилото се. Преди бедствието вулканът е бил висок 340 метра, а сега е само 110 метра. Между 150 и 170 милиона кубически метра материал са се срутили във водата. Не е ясно каква част от тях са изчезнали на 22 декември и каква в следващите дни.

Според учените обаче огромна част от масата на вулкана може да се е срутила наведнъж. Това би обяснило появата на вълни с височина 5 м, които заляха бреговете на Джава и Суматра. 

Според индонезийските власти вече е потвърдена смъртта на 400 души. Около 20 души все още се смятат за изчезнали. 40 000 души пък са били принудени да напуснат домовете си.

Възможността за изригване на вулкана, последвано от цунами, беше очаквана от учените. Преди шест години е създаден модел на възможно изригване. Създадената симулация се е оказала много подобна на случилото се бедствие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!