Вулкан изригна и затвори въздушния трафик над Исландия

OFFNews 29 август 2014 в 12:02 3361 1

Снимка BBC

В Исландия е започнало изригването на вулкана Баударбунг, който се активизира в средата на месеца. Небето над Североизточна и Централна Исландия е затворено за самолети.

Изригването е започнало в 00.02 часа местно време, като три часа по-късно активността на изригването е намаляла. Разломът, който се е образувал, е дълъг около 300 метра.

В резултат на това Сеизмичната активност в района на вулкана не е особено висока, защото магмата излиза на повърхността относително спокойно във вид на поток.

За момента заплахата за населението е минимална, защото районът на Бардарбунга е слабо населен, а пътищата бяха затворени за движение още миналата седмица.

В Исландия е обявен най-високия червен код за опасност за въздушния трафик, като небето над Североизточна и Централна Исландия е затворено за самолети, изпълняващи полети до 5,5 хиляди метра.

По данни на метеорологичната служба изригването е започнало в 00.02 часа местно време, а близо три часа по-късно активността на изригването е намаляла. Разломът, който се е образувал, е дълъг около 300 метра.

Магмата се излива на повърхността относително спокойно във вид на поток. В резултат на това сеизмичната активност в района на вулкана не е особено висока, посочват световните агенции.

Бардарбунга се активизира по-рано този месец. Това е е най-обширната исландска вулканична система, разположена под ледника Ватнайокул в югозападната част на страната. Простира се на площ с размери 200 на 16 километра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови