Вулгарно творчество прати египетски писател в затвора

OFFNews 22 февруари 2016 в 14:15 2576 0

Египетски писател бе осъден на 2 години затвор заради използване на вулгарен език и описание на сексуални сцени, които е публикувал в списание, съобщава CNN.

Новелистът Ахмед Наджи беше намерен за виновен от съда в Египет за нарушаването на публичното благоприличие със сцени от книгата си "Използвай живота".

Мъж подал жалба, че написаното от Наджи му е докарало сърцебиене, болест и спад в кръвното налягане. Прокурори са внесли оплакването в съда, настоявайки, че употребените от писателя вулгарни фрази, с които е описвал гениталии и сексуални сцени, допринасят за разрушаването на социалните ценности.

"Граждани не могат да внасят подобни оплаквания в съда, без да могат да докажат директна и лична връзка към описаното действие", заявява един от адвокатите на Наджи и допълва, че обвинението е изложило случая като нарушение на публичната етика. Според друг адвокат присъдата е шокираща, особено след като писателят беше оправдан на първа инстанция през декември.

Правозащитни групи изразиха притеснението си, че присъдата е част от тенденцията да бъдат съдени интелектуалци и артисти в Египет. Те излязоха с общо изявление гласящо, че " продължаването на тази политика ще възбуди страховете, че хората с различна гледна точка и творците ще бъдат хвърляни в затвора заради изразяването им под каквато и да е форма.

Наджи беше арестуван веднага след произнасянето на присъдата и откаран в затвора, а редакторът на списанието, в което беше публикуван вулгарният текст, беше глобен с 1250 долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews