Вучич призова сърбите в Косово да спрат протестите

OFFNews 28 декември 2022 в 21:47 2139 0

Вучич
Сръбският президент Александър Вучич.

Сръбският президент Александър Вучич призова етническите сърби в Косово да прекратят протестите срещу правителството в Прищина, като ги увери, че ще имат имунитет срещу съдебно преследване, заяви в сряда вечерта официален сръбки представител, предаде Ройтерс.

"Получихме гаранции от Съединените щати и Европейския съюз, че никой от сърбите в Косово, които са участвали в протести и които са участвали в барикадите, няма да бъде преследван или арестуван“, каза в брифинг за пресата Петър Петкович, ръководител на сръбската правителствена служба за Косово.

"Получихме също така гаранции, че Косовските сили за сигурност няма да дойдат в сръбското мнозинство на север от Косово без съгласието на командира на КФОР и представители на местното население“, каза Петкович, имайки предвид ръководените от НАТО мироопазващи сили КФОР.

Двустранното напрежение нараства от миналия месец, когато етнически сърби в Северно Косово напуснаха работата си в държавните институции, включително полицията и съдебната система, заради решението на правителството на Косово да замени издадените от Сърбия регистрационни номера на автомобили.

Сърбите в Северно Косово издигнаха барикади и блокираха пътища за около три седмици след ареста на бившия полицай Деян Пантич от косовската полиция. Освобождаването му беше едно от основните искания на протестиращите.

Вучич призова сърбите на север да премахнат барикадите, добави Петкович, цитиран от БНР.

Вучич и представители на косовските сърби ще се срещнат в сряда вечерта близо до косовската граница и ще обявят дали барикадите ще бъдат премахнати, каза още Петкович.

По-рано в сряда Съединените щати, НАТО и Европейският съюз призоваха за максимална сдържаност от двете страни в противопоставянето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews