Втори процес срещу руски военнопрестъпници тръгна в Украйна

OFFNews 20 май 2022 в 09:54 1900 0

Подсъдимите Александър Иванов и Александър Бобикин

Снимка Суспільне

Двамата подсъдими обстрелвали с ракетна установка "Град" Харковска област още в първия ден на войната.

Втори процес срещу руснаци, извършили военни престъпления в Украйна започна в Котеловския районен съд в Полтава, в североизточната част на страната. Съдебният състав разглежда делото на двама заловени военнослужещи на Руската федерация Александър Бобикин и Александър Иванов. И те, както Вадим Шишимарин , са обвинени в нарушаване на законите и обичаите на войната, съобщи украинското издание за съдебна журналистика „Грати“.

Бригадата, в която са служили двамата руски пленници е пристигнала в село Новоалександровка в Белгородска област на 22 февруари. Там получили информация за подготвяната „специална военна операция“. Преди нахлуването в Украйна командирите прибрали на бойците часовниците и мобилните телефони. Според разследването, в първия ден на войната, на 24 февруари подсъдимите шофьорът-пълнач на бойна машина "Град" Александър Бобикин и мерачът Александър Иванов - са участвали в две атаки срещу Харковска област. От прокуратурата твърдят , че в резултат на техните действия са разрушени жилищни сгради в с. Казачя Лопан и ветеринарен лицей в с. Ветеринарно.

„Разбирането идва след това. Знаете ли как стреля Град? Хората виждат сухи числа, целите не се показват, не се координират. Командирът на машината получава по радиостанцията цифри, казва тези цифри на мерача. Мерачът се прицелва, командирът проверява. Служителят на Службата за безопасност ме пита: „Как спите?“. Казвам: „Мога да си измисля хиляда и една истории, че спя лошо, но аз това не го виждам. Аз не виждам какво става след „Град“-а. Не се запечатва в паметта ми.

Из интервю на подсъдимите за блогъра Володимир Золкин

Внесените в съда обвинения са по чл. 438 част 1 от Наказателния кодекс на Украйна за военно престъпление и по този текст двамата могат да получат до 12 години затвор.

Според материалите по делото военният конвой, в който са влизали Бобикин и Иванов, е бил разбит още в първия ден от войната. На следващия ден Иванов се е предал. Раненият Бобикин се е укривал няколко дни в детския медицински и здравен комплекс "Солнечний" в покрайнините на Харков, а след това в празен апартамент, където е бил открит от украинските части.

Още на първото заседание по делото Бобикин и Иванов са се признали за виновни, като казали, че не са знали къде стрелят, за това, че са уцелили обекти в Харковска област разбрали едва по време на следствието. Следващото съдебно заседание е насрочено за 26 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови