Втора масова стрелба в Сърбия: 8 са мъртви, 13 - ранени

OFFNews 05 май 2023 в 07:52 10178 2

Полицай охранява близо до мястото на стрелбата.

Снимка БТА/АП

Полицай охранява близо до мястото на втората масова стрелба в рамките на няколко дни в Сърбия.

Втора масова стрелба бе извършена в Сърбия в рамките на няколко дни. Убити са 8 души и са ранени най-малко 13, съобщават местните медии. Двама от тях са оперирани и са в тежко състояние. Сред загиналите са 21-годишен полицай и сестра му, пише БНТ. Ранени са и деца.

На 4 май около 23 часа въоръжен мъж е стрелял с автоматично оръжие от движещ се автомобил в село Дубона, близо до град Младеновац, който се намира на 60 км южно от Белград.

Според съобщения в някои местни медии 21-годишният Урош Б. е започнал да стреля по хората с автоматично оръжие от автомобил след спор с полицай в парк в Дубона в четвъртък вечерта. Други пишат за спор с местни жители. Предполага се, че мъжът е стрелял с автомат "Калашников", пише Би Би Си.

Извършителят е в неизвестност. С издирването му са ангажирани около 600 души.

В петък сутринта сръбските медии съобщиха, че специални полицейски сили са пристигнали в Младеновац и Дубона. Снимки от мястото показват как полицаи спират автомобили на контролно-пропускателни пунктове, докато се опитват да открият стрелеца. Хеликоптер, безпилотни самолети и множество полицейски патрули също издирват заподозрения в района около Дубона.

Министърът на здравеопазването Даница Груичич и ръководителят на Агенцията за разузнаване в областта на сигурността Александър Вулин са отишли в района рано сутринта в петък.

В сряда тринадесетгодишно момче застреля осем свои съученици в училището си в Белград и един охранител. Това накара сръбското правителство да предложи по-строги ограничения за притежаването на оръжие.

Масовите стрелби са сравнително редки в Сърбия, която има много строги закони за оръжията, но притежанието на оръжия в страната е сред най-високите в Европа, отбелязва Би Би Си.

След войните и размириците през 90-те години на миналия век Западните Балкани са залети с незаконни оръжия. През 2019 г. беше изчислено, че на 100 души в Сърбия се падат 39,1 огнестрелни оръжия - третата най-висока стойност в света след САЩ и Черна гора.

Заловиха 21-годишния стрелец, убил 8 души в Сърбия, край селото на майка му

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

05.05 2023 в 18:16

Ужас, имам чувството че се подкокоросват един друг така лудите ...

1005

1

eagle60

05.05 2023 в 08:26

За съжаление наличието на големи количества оръжие са предпоставка за такива деяния - както се казва в театралните среди - ако има пушка закачена на декора в първо действие, значи в трето или четвърто действие ще гръмне. Такива случаи след края на войната ще има и в Украйна, а в Русия - разбитата им армия като се връща озверяла от фронта - ще бъдат Вартоломееви нощи