ВСУ прехвърли и бронирани машини на левия бряг на Днепър

Украинските бойци вече държат три плацдарма и вероятно са около 300. Възможно е руснаците да предприемат нов "жест на добра воля"

OFFNews 08 ноември 2023 в 10:35 3990 1

ВСУ
ВСУ разширява зоните си на контрол на левия бряг на Днепър.

ВСУ са успели да прехвърлят бронетехника на левия бряг на река Днепър в Херсонска област. Сега там вероятно действат до няколкостотин украински военнослужещи. Това се казва в новия доклад на Института за изследване на войната (ISW).

Данните са от разпространена от руски военкори снимка от 6 ноември, на която се вижда украинска амфибия (ATV), транспортираща бойна машина на пехотата на ВСУ до левия бряг близо до Кринки (30 км североизточно от Херсон и на 2 км от Днепър).

Според други руски военни блогъри украинската бойна машина на пехотата може самостоятелно е пресякла Днепър край Кринки. Те разпространиха и допълнителни кадри, за които се твърди, че показват унищожен западен бронетранспортьор на неуточнено място на левия бряг.

Вероятно засега една или две тежки машини са прекосили Днепър в района до Кринки, а в допълнение украинските сили са разположили няколко неидентифицирани бронирани превозни средства в района.

Те твърдят, че на левия бряг в района на Кринки сега има повече от 300 украински военни (около един батальон), които държат позиции в центъра на това село и околните райони.

Боевете продължават близо до Кринки, както и до селищата Пойма, Песчановка и Подстепное. В същото време не се уточнява дали украинските опити за настъпление на 6 и 7 ноември са били по-мащабни от предишните дни.

Анализаторите казват, че концентрацията на украински сили с размер на батальон на източния бряг предполага, че интензивните усилия на Русия за блокада по река Днепър не са попречили на украинските въоръжени сили да прехвърлят допълнителен личен състав и оборудване към позиции на източния бряг.

Според украинското разузнаване руснаците са започнали да минират критична инфраструктура по окупираното крайбрежие на Херсонска област. Възможно е да се подготвят за евентуално отстъпление.

Както съобщи ISW, ВСУ са разширили контрола над своите позиции северно от Подстепное (на 17 км източно от Херсон).

Бившият председател на украинския генерален щаб полковник от резерва Владислав Селезньов смята, че украинските въоръжени сили контролират най-малко три плацдарма на левия бряг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

08.11 2023 в 14:09

Мурзилските военни блогъри к`во се правят на ударени - "украинската бойна машина на пехотата" можело "самостоятелно да е пресякла Днепър", да бе, украинците се шматкат с бронирана техника оттатък Днепър за собствено забавление, а не за да трепат блядовете, нещастници...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика