ВСУ потвърди, че изтегля бойци от Авдеевка

OFFNews 16 февруари 2024 в 15:51 3784 6

Авдеевка
Авдеевка.

Взето е решение за изтегляне на силите на ВСУ от позицията на "Зенит" в югоизточните покрайнини на Авдеевка, съобщи командирът на оперативната група "Таврия" бригаден генерал Олександър Тарнавски.

"Задържахме тази позиция толкова дълго, колкото имахме възможност за ефективно възпиране и унищожаване на противника", каза той.

Той добави, че решението за изтегляне е взето с цел запазване на личния състав и подобряване на оперативната обстановка.

Това е първото официално потвърждение от страна на Киев, че в сателитното градче на Донецк има изтегляне на украински сили. Това бе обявено за първи път снощи от известния военен кореспондент на германския BILD Юлиан Рьопке.

Според Тарнавски това не означава, че ВСУ изоставят града.

"Тактическото заемане на тези позиции не дава на врага стратегическо предимство и не променя ситуацията в рамките на отбранителната операция в Авдеевка. Продължава прегрупирането на войските, попълването на запасите и оборудването на подразделенията на новите позиции. Извършва се планирано подсилване на частите", добави генералът.

Ситуацията в града обаче е повече от тежка. Руснаците атакуват града с огромни сили, които превъзхождат украинската отбрана в съотношение 7 към 1.

На една от позициите в Авдеевка бойците от 3-та отделна щурмова бригада се намират в пълно обкръжение, съобщи заместник-командирът на бригадата Родион Кудряшов.

"Противникът наистина ни превъзхожда многократно. Сред военните, които се изправят срещу нас, има, наред с други, и представители на ГРУ на руските въоръжени сили, които са своеобразен флагман в атаката на града. Що се отнася до ситуацията в Авдеевка, в някои участъци тя е критична, някъде е напрегната", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

8

alfakentavur

17.02 2024 в 09:44

"За да допуснеш обкръжаване на някаква част, означава че не знаеш къде е врага"

Хич въобще ама изобщо не е задължително. Означава и че ти нямаш части и ресурси да предотвратиш обкръжаването. И други варианти има.

Помощта на Запада може да не е достатъчна, но е помощ. А през първата година беше жизненоважна. Без нея отдавна нямаше да има Украйна.

-690

7

nms

17.02 2024 в 09:25

За да допуснеш обкръжаване на някаква част, означава че не знаеш къде е врага, нещата са много по зле от колко се пише.
Нормално сащанците си правят цирковете и ги изоставиха, пука им на тях те са на друг континент, европейците си правят гаргара и само говорят и обещават.
И още по зле ще става, рашистите колкото и да са тъпи се учат и приятелчета им нямат проблем да им доставят милион снаряди и хиляди дронове

2073

6

Johnny B Goode

16.02 2024 в 19:48

Комсомолската ватенка, готино ли ти е?
А дано ти мине скоро.

500

5

781000

16.02 2024 в 16:56

Супер, най-после, бойците са безценни, а отбранителната линия е по-назад. См**т за руските орки.

-1650

3

ob1

16.02 2024 в 16:10

Мхмм, видяхме как оркските солнцепекове изпепеляват оркските лешове, за да може бъдещите трупове да могат да минат и да срещнат съдбата си.
Видяхме и как к-52 пада като камък-52 също така :)

345

1

Джендо Джедев

16.02 2024 в 15:56

Какви хубави пейзажи има в Авдеевка след намесата на "освободителите"... Където стъпят - все просперитет, щастие и съзидание! :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки