ВСУ атакува с дронове три руски военни летища

OFFNews 05 април 2024 в 11:09 1334 1

Морозовск

Снимка Скрийн шот

Атаката над Морозовск.

Три военни летища са били целта на украинска масирана атака с дронове тази нощ - край Морозовск в Ростовска област, Енгелск в Саратовска област и Ейск в Краснодарския край. Взривове са се чули и в Курск.

Според руските власти са свалени 44 дрона от общо 53. ВСУ твърди, че са използвани 50 безпилотни самолета.

"Противовъздушната отбрана прихвана и унищожи над териториите на Ростовска (44 БЛА), Саратовска (1 БЛА), Курска (1 БЛА) и Белгородска (1 БЛА) област, както и над територията на Краснодарския край (6 БЛА)", съобщиха руските медии, а министерството на отбраната обвини за нападенията "киевския режим".

Особено масирана е била атаката край Енгелск. Там прозорците са се тресяли от взривовете. Според местните в града са били чути силни експлозии. Атаката срещу летището в Енгелс, където са базирани бомбардировачи Ту-95 и Ту-22, е второ само за месец. Предишният път бе на 20 март. В края на 2022 г. аеропортът загуби пет Ту-95МС. Бомбардировачите се използват за изстрелване на крилати ракети по украинския тил от голямо разстояние - обикновено от района на Каспийско море.

Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин съобщи, че рано сутринта е бил свален един украински дрон. Пострадали няма и не са нанесени материални щети. Но от формулировката му е невъзможно да се направи категорично заключение дали е унищожен един дрон или повече от един. Ако въздушна цел е свалена с ракета, за да бъде прехваната, са необходими минимум две ракети, коментира Би Би Си.

Губернаторът на Ростовска област Василий Голубев написа в телеграм канала си, че Морозовск е бил атакуван от 40 безпилотни самолета. В резултат на нападението е била повредена електрическа подстанция. Не се съобщава за пострадали.

Тази сутрин Министерството на отбраната на Русия съобщи, че са унищожени 44 дрона над Ростовска област. В социалните мрежи се появиха видеа, на които се вижда ярка светлина и се чуват експлозии в близост до военни обекти в Морозовск, където се намира военно летище на тежките бомбардировачи Су-24, Су-24М и Су-34. Но още няма данни дали са били унищожени самолети.

В Ейск в Краснодарския край са станали повече от 10 експлозии. Там също се намира военно летище. Чул се е и картечен огън, но все още няма официална информация.

Междувременно ВСУ съобщи, че през нощта руснаците са атакували територията на Украйна с 13 безпилотни летателни апарата от типа "Шахед". Всички те са били свалени.

Според командира на ВВС генерал-лейтенант Николай Олешчук дроновете са били свалени в Запорожка, Одеска и Днепропетровска област.

По данни на ВСУ руските военни са изстреляли две зенитни управляеми ракети С-300/С-400 и три балистични ракети "Искандер-М" от Белгородска област. Не се съобщава за последиците от ракетните удари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

1

alcom4

05.04 2024 в 11:58

Руснаците лъжат по-зле и от малки деца.Само техните бойни постижения са "най"...всички други са непохватни слаби и.....победени.Ако ги слуша човек как лъжат ,досега не една ,две или три Украйни ,трябваше да са на ,пух и прах за две години.Но нещата изобщо не са такива,както твърдят от Москва.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки