Встъпването в длъжност на Байдън в 10 кадъра (галерия)

Ивайла Сопотенска 20 януари 2021 в 20:34 2941 0

Снимка whitehouse.gov

Трибуната, от която 46-тият президент на САЩ произнесе първата си реч като държавен глава.

Джо Байдън положи клетва за вярност към конституцията и своята страна като 46-ия президент на САЩ на тържествената церемония на площадката пред Капитолия във Вашингтон.

Публиката беше ограничена до официалните лица - заради пандемията от COVID-19, но на площадката бяха издигнати стотици знамена. 

Националният химн на САЩ беше изпълнен от поп певицата Лейди Гага.

Историческо събитие беше полагането на клетва на новия вицепрезидент Камала Харис. Тя е не само първата жена на този пост, но и първият вицепрезидент от азиатски и афроамерикански произход.

Латино дивата Дженифър Лопес също взе участие в церемонията и изпълни популярната народна песен "This Land Is Your Land". Тя отправи послание за единство и справедливост на испански език.

В 18:49 ч. българско време Джоузеф Р. Байдън положи клетва като 46-тия президент на САЩ. 

Той произнесе и първата си реч като държавен глава и акцентира върху демокрацията и единството, които според него са пътят за развитие на страната.

На церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън присъстваха президентът Бил Клинтън и съпругата му Хилъри Клинтън, която беше опонент на Доналд Тръмп при предишните президентски избори.

Едни от най-приветстваните и аплодирани гости, освен двете поп звезди, бяха президентът Барак Обама и съпругата му Мишел Обама.

 

Досегашният президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп не присъстваха на церемонията - прецедент, който не се е случвал от 1869 г. насам. Последният представител на администрацията на Тръмп, напуснал Капитолия, беше вицепрезидентът Майк Пенс.

Пенс и съпругата му останаха за клетвата на Байдън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!