Всички мостове към Северодонецк са разрушени, евакуацията е невъзможна

Украйна е готова да седна на масата на преговорите с Русия, но при условие, че противникът наистина иска да сложи край на войната, заяви Зеленски

OFFNews 14 юни 2022 в 07:57 3776 1

война

Снимка Фейсбук на ВСЩ

Всички мостове към украинския град Северодонецк са разрушени. Градът е отцепен и вече е невъзможно доставянето на хуманитарна помощ и евакуацията на цивилни.

Ожесточените боеве продължават. С подкрепата на артилерията врагът провежда щурмови действия в Северодонецк, като се опитва да се укрепи в центъра на града, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от УНИАН. 

Според областния управител на Луганск Сергий Хайдай руските нашественици контролират над 70% от Северодонецк, ожесточени битки се водят за всеки сантиметър от града, така че масовата евакуация и снабдяването на хуманитаристи поради обстрел са невъзможни. 

Градът обаче не е блокиран и част от него е под украински контрол. Комуникациите в Северодецк обаче няма да могат да бъдат възстановени преди зимата, дори руските нашественици да бъдат прогонени много бързо. 

Окупаторите продължават да обстрелват тежко и Лисичанск. 

Украйна е готова да седна на масата на преговорите с Русия, но при условия, че противникът наистина иска да сложи край на войната, заяви президенът Володимир Зеленски в интервю за ZDF, цитирано от УНИАН. Нямаме време за разговори, които не работят, подчерта той. 

Според Михаил Подоляк, ръководител на офиса на президента, Русия иска преговори сега, заради позициите й в източна Украйна, където в момента се водят интензивни бойни действия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews