Всяка цигара в Канада ще предупреждава: ''Отрова във всяко дръпване!''

OFFNews 01 юни 2023 в 09:04 929 0

Цигарена кутия

Снимка БТА/Health Canada/The Canadian Press via AP

Цигарена кутия

Канада ще стане първата държава в света, където предупреждение за вредата от цигарите ще бъде отпечатвано не само на кутиите, но на всяка цигара.

Разпоредбите влизат в сила на 1 август и ще бъдат въведени постепенно. Цигарите с размер 100 мм ще бъдат първите с предупрежденията и ще започнат да се продават в магазините до края на юли 2024 г. До края на април 2025 г. предупредителни послания ще трябва да имат и всички отделни цигари с обикновен размер, пуретите и листчетата за свиване на цигари.

Предупрежденията ще бъдат изписани на английски и френски език и ще гласят: „Отрова във всяко всмукване“, „Тютюневият дим вреди на децата“ и „Цигарите причиняват импотентност“.

Министерството на здравеопазването на Канада заяви, че стратегията има за цел да намали употребата на тютюн под 5% до 2035 г.

Новите разпоредби също предполагат поставянето на по-драстични изображения върху кутиите, свързани с ефекта от цигарите върху здравето.

Рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия са забранени в Канада, а предупрежденията върху цигарените кутии съществуват от 1972 г.

През 2001 г. Канада стана първата страна, която изиска от тютюневите компании да поставят картинни предупреждения от външната страна на цигарените опаковки и да включват вложки със здравни послания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!