Всеки трети сърбин мрази ЕС и не иска страната му да се присъедини към съюза

OFFNews 18 май 2024 в 07:03 3228 11

Графит в Белград

Снимка Getty Images

Графит в Белград

Сръбските граждани са най-евроскептично настроени на Западните Балкани, сочи последното проучване на базирания във Вашингтон Международен републикански институт. Най-голям ентусиазъм за присъединяване към Европейския съюз показват албанците, съобщава БТА.

Ако днес се проведе референдум в Сърбия за присъединяване на страната към ЕС, едва 40 на сто от гражданите биха гласували „за“. Това показват данните от последното проучване на общественото мнение на института, проведено в шестте страни от Западните Балкани.

Сърбите, които биха гласували „против“ присъединяването на страната към ЕС, представляват 34 процента от анкетираните. Девет на сто не знаят как биха гласували или отказват да отговорят, докато 17 процента казват, че не биха гласували изобщо.

Гражданите на Босна и Херцеговина и Северна Македония не са толкова евроскептично настроени – повече от половината, а именно 68 на сто от анкетираните биха гласували „за“ влизането на страната си в ЕС. Петнадесет на сто от гражданите на Босна биха гласували „против“, докато 11 процента не биха гласували изобщо, а пет процента отказват да отговорят или не знаят как биха гласували.

Данните в Северна Македония са подобни – 13 процента биха гласували „против“, 11 процента не биха гласували, а седем на сто не знаят или отказват да отговорят.

На въпроса дали вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани, 34 на сто от гражданите на Северна Македония и 44 на сто от босненците са отговорили с „да“.

Гражданите на Черна гора са по-положително настроени относно присъединяването страната към ЕС – 79 процента биха гласували „за“. Само осем на сто от анкетираните са отговорили, че биха гласували „против“, докато десет на сто не биха гласували. Едва три на сто са отговорили, че не знаят как биха гласували или са отказали да отговорят. Петдесет и девет процента от черногорците вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани.

По-голямата част от анкетираните косовски граждани биха гласували „за“ присъединяването на Косово към ЕС – 89 на сто, докато само два процента са отговорили, че биха гласували „против“. Шест процента не биха гласували, а три – не са отговорили или не знаят. 62 процента от анкетираните вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани.

Албания е най-оптимистично настроена спрямо ЕС, показва проучването. 92% от анкетираните са отговорили, че биха гласували „за“ присъединяването на страната към ЕС и само три процента биха били „против“. Четири на сто не биха гласували, а два процента не знаят или отказват да отговорят.

Петдесет и четири процента от албанците вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2415

    11

    Пустиняк

    18.05 2024 в 21:23

    А ако се гласува в Ес за приемането на Сърбия, колко биха гласували "ЗА"?!
    Приемането да не е задължително?!

    145

    10

    Джендо Джедев

    18.05 2024 в 18:49

    ПР,

    Да, просто Унгария е най-гласовита и поставя вето на всичко, което мъти водата на Рашка.

    50

    9

    Far Rider

    18.05 2024 в 14:23

    Ако се направи един референдум и Задунайская губерния ще поиска да напусне ЕС и да се присъедини към Евроазийския сюаз и БРИКС. Не не си правим илюзии.

    3500

    8

    опетков

    18.05 2024 в 11:54

    Заглавието манипулира и крие истината. Вижда се, че повечето сърби (40%) са за влизане в ЕС. Категорично против са само 34%. Освен това във въпроса не се съдържа питане дали мразят ЕС. Със сегашните си политики ЕС все повече отблъсква хората от себе си и въпреки очевидните ползи за някои, членството в ЕС става все по-непривлекателно.

    9342

    7

    Анализи

    18.05 2024 в 11:52

    ЕС не е за прости народи и диви народи. Като не виждат ползите да си се обичат с рашките и с дръпнатите очички. Нямат място в културна Европа.

    1010

    6

    ПР

    18.05 2024 в 11:40

    Джендо,де да беше Унгария сама!Отново ще напиша-вижте правата,макар и под ъгъл,географско-политическа линия на картата на русофилистията.Словакия-Унгария-Сърбия-РСМ.4бр.А Австрия,над тях-най-големият хъб на руски газ в ЕС,Райфайзенбанк,официално предупредена за търговия с Путин от ДП по финанси на САЩ?!Доста нелицеприятна ситуация е заформена в Европа,май и то на фона на Тръмп в Америка.

    145

    5

    Джендо Джедев

    18.05 2024 в 10:14

    Никакъв ЕС за тия варвари! Стига ни Унгария!

    3171

    4

    recycle bin

    18.05 2024 в 09:53

    Копейкаджии от всички страни, съединявайте се!

    1010

    3

    ПР

    18.05 2024 в 09:33

    За съжаление,и в Сърбия,и в РСМ,доминират тежки русофилистия и юго-титова носталгия.
    Изобщо не са подходящи,в този си вид.

    11024

    2

    Комита

    18.05 2024 в 08:46

    Никой не те пита, гербоухи! Иначе шумадийците ще влязат в клуба на цивилизованите държави малко след Турция и малко преди Русия - нейде лятоска, сещате се на кое лято… :)))
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх