Вродено ли е чувството за морал?

Марина Юнакова 15 февруари 2014 в 17:09 11810 2

Редица философи и психолози от дълго време смятат, че бебетата са като празни листа хартия, върху които родителите и обществото рисуват разликата между добро и зло, правилно и неправилно.

В последно време обаче учените разсъждават по различен начин, твърди проучване на CNN. Голяма част от тях смятат, че бебетата се раждат с вродено чувство на морал, на което родителите и обществото помагат да се развие впоследствие. Екип от изследователи от Детския познавателен център в Йейлския университет, Кънектикът, САЩ, известен като Бебешката лаборатория, обясняват как стигат до това заключение.

Преди осем години учените от Бебешката лаборатория започват серия от изследвания на деца под 2-годишна възраст, за да установят разбирането им за добро и лошо поведение. Едно от въпросните изследвания включва куклено шоу с добри и лоши герои, които демонстрират различно поведение. Накрая бебетата били оставяни да решат кои от куклите-герои предпочитат. 87% процента от тях, чрез посочване или втренчване, избират „добрите“ кукли.

Пол Блуум, професор по психология в Йейл, подкрепя теорията, че тези проучвания показват, че още преди да са проговорили или проходили, децата преценяват кое от действията на останалите е добро и лошо за тях, тъй като са родени с основно чувство за справедливост. Психологът обаче допълва, че макар и чувството за морал да е вродено, такива са и недостатъците.

„По природа ние сме безразлични и дори враждебни към непознати; ние сме предразположени към тесногръдие и предразсъдъци“, пише Блуум, „Някои от нашите инстинктивни емоционални реакции, най-вече отвращението, ни пришпорват да правим ужасни неща, включително актове на геноцид“. Според него ролята на родителите и обществото е да преодолее тези ограничения в по-нататъшното развитие на детските умове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!