Войски на IDF и терористи от ''Хизбула'' в сблъсък до ливанската граница, цял град се евакуира

Десетки ракети, изстреляни в Галилея

Рени Петрова 20 октомври 2023 в 17:59 2509 0

Снимка

Сблъсъци избухнаха между Израелските отбранителни сили (IDF) и терористи от "Хизбула" този следобед в северната израелска община Маргалиот, разположена близо до границата с Ливан. Военните предупредиха жителите на общината и близките местни общности да останат заключени в домовете си, съобщи YNet News.

В официалния си профил в X, известен преди като Twitter, от IDF написаха, че са получени сигнали за изстрели, като в момента районът се претърсва. 

Бойното поле

Десетки ракети са изстреляни към Галилея. Подкрепяната от Иран терористична група "Хизбула" пое отговорност за атаката, твърдейки, че е била насочена към военни съоръжения на Израелските сили за отбрана. Няма съобщения за ранени. От Израел заявиха, че са отвърнали на огъня.

Заради сблъсъци до границата с Ливан Израел евакуира Кирят Шемона, град с повече от 20 000 души близо до границата на Израел с Ливан, след многократна размяна на огън с "Хизбула" и преди планирано сухопътно нахлуване в Ивицата Газа, съобщи Еврейската телеграфна агенция. 

Националният орган за управление на извънредни ситуации (NEMA) към Министерството на отбраната и Израелските отбранителни сили обявиха евакуацията на жителите на Кирят Шемона. Жителите ще бъдат настанени в държавно субсидирани къщи за гости.

Съобщението рано в петък идва след почти две седмици битка с "Хамас" и след продължаващите сблъсъци с "Хизбула", с жертви и от двете страни на северната граница на Израел. 

Израел наскоро евакуира района около границата с Ивицата Газа, включително голяма част от град Сдерот с 30 000 жители. В страната имаше около 60 000 вътрешни бежанци преди евакуацията на Кирят Шемона. Кирят Шемона, само на една миля от границата с Ливан, е била основна мишена за ракетен обстрел на "Хизбула" в минали войни.

Израелските отбранителни сили съобщиха за две жертви на "Хамас", преживели Холокоста.

"Тези две жени имат две общи неща: 1. И двете са преживели Холокоста. 2. Но не и зверствата на "Хамас". Наоми почина при ракетен обстрел от "Хамас" през 2021 г. Джина, на 90 години, беше застреляна в къщата си от терористи на "Хамас" преди две седмици", написаха от IDF в Twitter.

Реакциите 

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш посети граничния пункт на израело-египетската граница Рафа, за да настоява за доставката на помощи в Газа. "Тези камиони не са просто камиони – те са спасителен пояс, те са разликата между живота и смъртта за много хора в Газа", каза той, говорейки от египетската страна на ГКПП.

Хиляди се събраха и на Таймс скуеър с искане за освобождаване на заложниците от "Хамас".

Родители на отвлечен от "Хамас" младеж говориха пред събралото се множество в Ню Йорк. Ронен и Орна Неутра разказаха, синът им Омер е бил капитан на своя футболен отбор в гимназията си в Лонг Айлънд. За последен път те разговаряли с Омер на 6 октомври, когато им казал, че очаква с нетърпение Шабат. 

"Сега Омер е заложник на "Хамас".Омер, знаем, че си жив и си силен", каза баща му. 

Родителите произнесоха речта като част от многолюдния митинг "Върнете ги у дома" в четвъртък вечерта в името на пленниците, държани от "Хамас". Митингът беше организиран от Израелско-американския съвет и подкрепен от редица еврейски общности. Хиляди препълниха Таймс Скуеър, носейки израелски и американски знамена и снимки на 200-те заложници, държани от терористичната група.

В Тел Авив и в Рим бяха опънати празни маси за Шабат с 200 места за израелски заложници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!