Войната в Украйна в 3D. Киев създаде виртуални турове сред руините на Буча, Ирпен и Бородянка

Красимир Крумов 16 май 2022 в 20:14 4274 1

Панорама на разрушенията в Горенка

Снимка OFFNews / Київщина

Панорама на разрушенията в Горенка.

Виртуална разходка в руините на Буча, обиколка между опушените разрушени блокове в Бородянка, спирка в хангара на летището в Гостомел с унищожения от руските ракети Ан-225 Мрия (Мечта), „минаване“ по разрушения мост в Стоянка. Това са само част от маршрутите във Виртуалния музей на паметта за войната, документиращ престъпленията на руската армия в Украйна, който властите в Киев стартираха, за да доближат до целия свят разрушенията на войната.

С помощта на клавиатура и мишка посетителите имат възможност да „прелетят“ над градчетата, които се превърнаха в символ на войната в Украйна за целия свят, а имената им не слизат от новините. Макар и виртуално, влизането на посетителя в градовете създава реалистично усещане дотам, че почти да усети миризмата на изгоряло или да почувства скърцането на хоросан и въглени под краката си. Вероятно на този ефект са разчитали и създателите на интерактивните панорами, тъй като само с думи и видео от новините от разстояние е трудно да се възприеме мащабът на хуманитарната катастрофа в градовете, засегнати от войната.

Смразяващите 3D турове са качени в доскоро туристическия сайт „Київщина“, където до 24 февруари туристите планираха екскурзии до историко-етнографската област, включваща централните и северните райони на Украйна с център Киев, земите, на които е родена Киевската Рус. Сега в сътрудничество с проекта „Войната е наблизо“ сайтът регистрира унищоженията за да покаже на потомците цената, която Украйна плаща за своите свобода и независимост.

„Уверени сме, че след победата ще възстановим всичко и Киевска област отново ще се превърне в място за живеене, където всеки ще иска да има дом, да се занимава с активен туризъм, да опита вкусна храна от местните фермери или да се оттегли в етно селище сред природата.

Но никога няма да можем да забравим случилото се. Затова е създаден „VR-музей на паметта на войната”. С помощта на 3D обиколки посетителите ще могат да навлязат в ужасната реалност, която войната донесе със себе си в Ирпен, Буча, Гостомел, Горенка и други градове и села.“ - казват авторите на проекта.

Министерството на вътрешните работи на Украйна реализира подобна идея през април т. г. съвместно с Google. Неговата цел е също с помощта на панорамни снимки да бъдат документирани военните престъпления и разрушения на територията на страната.

"Очакваме ви отново след войната в Киевския край!" - казват от туристическия отдел на областната администрация в Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови