Войната: Русия не бележи напредък в последните 24 часа, според британското разузнаване

OFFNews 23 април 2022 в 11:43 5668 5

Комплексът Азовстал в Мариупол - арена на ожесточени сражения в последните дни

Според разузнаването на Обединеното кралство руските сили не са постигнали значителни успехи в Украйна през последните 24 часа въпреки повишената си активност.

"Въпреки повишената активност руските сили не са постигнали значителни успехи през последните 24 часа, тъй като украинските контраатаки продължават да възпрепятстват усилията им", се казва в последния бюлетин на британското Министерство на отбраната.

Москва все още не е установила пълен контрол над въздушните и морските пространства, се казва в информация на службите.

"Въпреки заявеното завладяване на Мариупол, продължават да се водят тежки боеве, които осуетяват руските опити за превземане на града", пише още в бюетина.

Русия обаче твърди, че е постигнала редица успехи, тъй като нейните военновъздушни сили са нанесли удари по множество украински военни обекти през нощта.

Очаква се цивилни да могат да напуснат опустошения южен град Мариупол, като хуманитарен коридор е планиран за обяд местно време.

Според съобщенията в стратегическия пристанищен град са останали 100 000 души - вицепремиерът на Украйна заяви, че може да се наложи ООН да помогне, за да бъде евакуацията успешна.

Руските сили държат позиции на няколко места в Източна Украйна, заяви късно снощи на брифинг генералният щаб на украинската армия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

През последните 24 часа руски войски предприеха атаки срещу град Словянск, който се намира в Донецка област, и спечелиха позиция в малкия град Лозова, който е главен железопътен пункт в Харковска област, съобщиха украинските генерали.

Освен това руските сили разширяват позициите си в района на Зелена Долина в Донецка област. Възможно е също така да са спечелили позиция и в град Степне, в Донецка област, заяви генералният щаб.

Украинската армия успя да отблъсне атаки в Луганска област в районите на град Рубижне и на село Новотошкивске, заявиха украинските генерали.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще се срещне с Владимир Путин в Москва във вторник и със Зеленски в Киев по-късно през седмицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1321

5

4rnor

23.04 2022 в 15:32

Само още 2 седмици :D

10298

3

AntiZ

23.04 2022 в 12:23

НатУри да се чете натОри. Google е велик! :D

10298

2

AntiZ

23.04 2022 в 12:21

Единствената полза от така наречена "руска армия" е, че добре натури украинската земя преди пролетната сеитба. Няма да пропусна и братята роми с толкова много желязо навсякъде.

1767

1

fiki

23.04 2022 в 12:06

орките пак фейлват яко, но "всичко е по план"
 
X

Да помогнем на украинските деца!