Война против собствения народ: властта смазва с палки и куршуми протеста в Беларус (снимки и видео)

Тихановская избяга в Литва. Предприятия откликнаха на призива за национална стачка

Александра Маркарян Последна промяна на 11 август 2020 в 12:00 11250 3

Снимка БТА/AP

Война против собствения народ, а? Въпроса задава шофьор през отворения прозорец на автомобила си към мъж в камионетка с маскировъчни дрехи и скрито от шал лице. Военният само вдига рамене.

Гражданска война. Така изглежда второ денонощие Беларус в кадрите и снимките, споделяни в основния канал за информация на протестиращите: NEXTA в мрежата Telegram.

Хиляди протестират по улиците. Милиционери и военни бият наред: слизат от камионетки и почват да налагат хора с палки. Стреля се - вече и от едната, и от другата страна. Взривяват се коктейли "Молотов". Жени правят жив щит пред протеста. Има убит. Има ранени. Има много арестувани, включително независими журналисти в деня на вота. Арестуваните са вече 3000 души, по информация на правозащитния център "Весна".

Камери и фотоапарати запечатват брутални сцени.

Мира взривиха изборите в неделя, след които за президент шести мандат бе провъзгласен "последният диктатор на Европа" Александър Лукашенко. Предварително опозиционните кандидати бяха отстранени: един арестуван, други нерегистрирани. Срещу диктатора се изправи Светлана Тихановская - съпруга на Сергей Тихановски, изключително популярният You Tube влогър, който бе арестуван предварително. Според официалните резултати тя взема под 10% от гласовете. След изборите е задържана за 7 часа. Успява да избяга в Литва.

Днес Тихановская публикува кратко видео, качено в NEXTA. От него може да се предположи, че е била изнудвана от силите за сигурност чрез децата си. Ето какво казва:

“Мислех, че тази кампания ме е калила и ще издържа всичко. Но навярно си останах тази слаба жена, която бях и в началото. Взех много тежки за мен решения. Взех ги абсолютно сама, нито приятелите, нито роднините, нито Сергей по никакъв начин можеха да ми повлияят. Знам, че много ще ме разберат, много ще ме осъдят, много ще ме намразят. Да не дава Господ да се окажете пред такъв избор, пред какъвто се изправих аз. За това, хора пазете се, моля ви! Нито един живот не струва това, което сега се случва. Децата са най-важното нещо в нашия живот.”

След втората нощ на насилие народът отговаря не само с безстрашни протести, а и с призив национална стачка. Предприятия затварят в отговор на следния призив:

"Протестът продължава.

Не отивайте днес на работа!

Режимът разчита изключително на нас и стачката е това, от което той се страхува най много. С данъците от нашия труд той храни своята армия от чиновници и престъпници в черно, които стрелят в цивилни в гръб и ритат жени.

С националната стачка ние ще постигнем:

- признаване на Светлана Тихановска за новия президент на Република Беларус;

- освобождаване на всички политически затворници;

- провеждане на нови, честни избори.

Стачката е напълно законна форма на протест, записана в Конституцията. За нея няма да ви задържат, а да уволнят всички е невъзможно. Кой ще работи тогава? Наша анкета показва, че 2/3 от беларусите са готови да не отидат днес на работните си места, за да погребат окончателно режима.

Този текст се чете от всеки 10-и беларусин. Но заради проблем с интернета мнозина може да не разберат за началото на общонационалната стачка - разкажете за нея на колеги, приятели и роднини. Разлепете листовки по стените на предприятията си, във входовете и на автобусните спирки и други обществени места".

Към стачката се присъединява електротехническият завод "В. И. Козлов". Кадри показват работниците отпред, които отказват да влязат и работят и директорът, който намеква, че днес очакват заплата, но те не желаят да влязат. Захарният завод също се присъединява. Към края на деня в националната стачка се присъединяват 10-ина предприятия, а през деня мнозина носеха цветя на кървавия площад.

Публикуваме видеоклипове от двете протестни денонощия и предупреждаваме, че КАДРИТЕ СЪДЪРЖАТ СЦЕНИ НА НАСИЛИЕ.

Бессмысленная злобная жестокость. Просто избиение людей без причин. Карательная операция pic.twitter.com/GQ5vRsOc6v

— Alexey Navalny (@navalny) August 10, 2020

Аплодисменти предизвиква милиционер, който сваля каската си. Жестът му показва, че отказва да бие протестиращи и застава на тяхна страна:

От Европа (Германия) и САЩ се чуват гласове за санкции срещу официален Минск и повторно преброяване на гласовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

59994

3

Red or Dead

12.08 2020 в 07:29

Ами така е в страните които не са в РАЯ Европа, виждате разликата...
Тук някакви маргинали(платени) се мъчат да ни развалят РАХАТА...
не нам.....
От Брюксел виждат това и много правилно ПОДКРЕПЯТ ДЕМОКРАТА Борисов!
Никаква #ОСТАВКА....
УСВОЯВАНЕ... УСВОЯВАНЕ... УСВОЯВАНЕ
до пълната и неотменима победа на
дерЬмокрацията в България...

8075

2

elbarbudo

11.08 2020 в 18:25

Ние за хората във Франция не си мръднахме пръста, когато ги стреляше полицията, та за белорусите ли...

8740

1

cepcem

11.08 2020 в 16:22

Както на нас ни изглежда далечна и чужда тази борба, така ние изглеждаме в очите на европейците и останалата част на света. И както ние няма да си мръднем пръста за хората в Беларус, така и никой няма да помогне на нас. Сами трябва да си свършим работата по изриване на мафията.
ОСТАВКА!!!