Война на два фронта: Украйна се бори едновременно с Русия и с корупцията

Красимир Крумов 24 януари 2023 в 11:00 3329 5

Снимка УНИАН

В събота в момент на получаване на подкуп от 400 хиляди долара беше арестуван заместник-министърът по въпросите за развитието на общините и регионите Василий Лозински.

Война на два фронта води в момента украинският президент Володимир Зеленски. От една страна е подготвяната нова руска офанзива, а от друга – неспиращата дори по време на войната с Русия корупция. Когато комикът Зеленски стана президент на Украйна, в отговор на обществените очаквания към неговия отбор и може би от нетърпимост към старите постсъветски бюрократични порядки, той излезе от рамките на конституционните си пълномощия и инструментите, които има като президент и тръгна с кортеж по предприятия и учреждения да бори корупцията.

Клипчетата, в които прави „на мат и маскара“ чиновници, мигащи като третокласници, които не си знаят урока, събраха милиони гледания, а отношението към държавния глава беше от „палячо“ до „герой“. Украинци признават днес, че тези воаяжи са променили много неща в държавата, допринесли са за откъсването ѝ от съветските навици и са дали надежда за бъдещето. Сега, когато Украйна се бори да запази независимостта си и да възстанови заетите от Русия територии, е огорчаваща информацията за корупционни афери в различни нива на държавното управление, в частност и в сферата на военните доставки.

Разследване на журналиста Юрий Николов, главен редактор на проекта „Нашите пари“, разкри, че Министерството на отбраната купува продукти за военнослужещите от ВСУ по завишени двукратно и трикратно цени спрямо цените на дребно в магазините в Киев. Николов публикува вътрешна документация на Министерството на отбраната на Украйна за снабдяването с продоволствие на военните части, дислоцирани в Полтавска, Сумска, Киевска, Житомирска и Черниговска области и сключен на 23 декември м. г. договор за 13 милиарда гривни, ок. 358 милиона долара. Имаше и примери.

Те са сравними със следната ситуация: ако в магазин в Киев едно яйце струва 7 гривни, в договорите на ВСУ то е 17. Картофите за ВСУ са по 22 гривни за килограм, в квартален магазин в Киев – 8-9. Пилешкото бутче за оклада на войника е на 120 гривни за кило, килото му в магазина струва 80. При това цените в супермаркетите са на дребно.

Военният министър Олексий Резников се опита да омаловажи изводите на журналистите, като посочи неточности и грешки, уж допуснати от авторите на разследването. Недоразумението с яйцата, например, твърди Резников, било заради техническа грешка на доставчика, било изчистено още в края на декември и договор не бил сключен. Резников нарече разследването на Юрий Николов "атака, която трябва да попречи на доставката на западно оръжие за Украйна". Предоставянето на документите на самия журналист било престъпление.

Във вторник обаче дойде подкрепа от посланика на САЩ в страната за съмненията и доказателствата на журналистите, че корупцията е отворила втори фронт в Украйна. Бриджит Бринк заяви: „В бъдеща Украйна не може да има място за онези, които използват държавни ресурси за собствено обогатяване“, заяви, цитирана от Гласа на Америка Бринк. „Държавните ресурси трябва да служат на хората. Хората трябва да разберат своята отговорност един към друг и към държавата. И това не са празни думи. Това са думи, които имат дълбоки корени в ценностите, които Украйна подкрепя в опитите си да бъде част от евроатлантическото общество“. Бринк изрази надежда, че украинското общество и правителството ще се мобилизират след уроците от миналото.

„Съединените щати ще продължат да подкрепят усилията на Украйна за насърчаване и създаване на институции, които ще работят за интересите на мнозина, а не на малцина“, каза още посланикът.

Думите на Бринк несъмнено имат пряка връзка със скандалите от последните дни. На 21 януари се появи информация за злоупотреби в доставките на продоволствие за армията. Още по-рано Службата за безопасност на Украйна разкри мащабна схема за злоупотреби с хуманитарна помощ в Черкаси, съобщи УНИАН. Чиновници планирали да продадат 1000 бронирани жилетки, дадени като помощ за ВСУ.

Пак на 21 януари Министерството на инфраструктурата на Украйна съобщи за ареста на заместник-министъра по въпросите за развитието на общините и регионите Василий Лозински. Като причина за задържането му УНИАН посочи разхищаване на бюджетни средства. По-късно стана ясно, че Лозински е арестуван по време на получаване на подкуп в размер на 400 хиляди евро. На 22 януари след информацията за двата случая, президентът Володимир Зеленски анонсира, че следващата (тази) седмица ще бъде „време за справедливи решения“.

В понеделник ръководителят на фракцията на партията „Слуга на народа“ Давид Арахамия написа в личния си канал в Телеграм, че през пролетта ще има „активни арести на корумпирани служители“.

„Може би тая пролет ще пращаме в затвора активно. Като не се получава по човешки, ще бъде по законите на военното време. Скоро ще приключи конкурсът за директор на Националното антикорупционно бюро на Украйна и ще приключим с изграждането на независима антикорупционна инфраструктура. „Не му е сега времето“ вече не работи. Някои хора са си изгубили ума и мародерстват без страх или угризения“, Арахамия.

Шефът на парламентарната фракция на „Слуга на народа“ каза, че това се отнася и за купуването на генератори, като и за нови скандали в Министерството на отбраната. Давид Арахамия обяви също така, че предстои да бъде възстановен парламентарният контрол върху работата на изпълнителната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

24.01 2023 в 17:02

БелоГовеждов пише щуротии за персоната ми, споменава "трол", "заучени фрази", а явно има предвид себе си. Собствената му особа е аршин, с който мери околните и околното, ма е толко тъп, че да не схване колко късичък и мноооого кривичък е тоз негов аршин... Хвала!

805

4

Fear

24.01 2023 в 16:07

Защо не пуснеш някоя статия от 19-ти век, малоумен рашист?!
Тази е твърде скорошна, само на 8 години. :D

И да, украинците ще си изчистят държавата, а нашата ще продължи да е кенеф, заради русороби като този идиот под мен.

-529

1

6екеr4о

24.01 2023 в 11:44

Ей, тия наистина ще си почистят къщичката!
А в началото на инвазията имаше съобщения от Интерпол, че са засечени дори оферти в интернет за продажба на прочутите танкоубийци "Джавелин"...
Тия ще се оправят, само българинът остана единствен в света, който не 2 пъти, 3, 4, 5 и повече пъти настъпва една и съща мотика...
Да живей пРезидентина Радев и назначения от него гълъбарник, во веки!