Воюваме с Русия от 400 г. Как чеченци се сражават на страната на Украйна

OFFNews 05 май 2022 в 10:20 6378 0

От началото на войната в Украйна Рамзан Кадиров активно говори за своите "братя", които участват в бойните действия на страната на Русия. Но има и чеченци, които сега се сражават срещу руската армия. Чеченският лидер ги нарича "шейтани, говорещи чеченски", съобщи Би Би Си.

Много от чеченците, които сега се сражават срещу Русия, са го правили още в Чечения. След втората чеченска война те се преместват в Украйна и през 2014 г. сформират два доброволчески батальона, които отиват в Луганска и Донецка област.

"Причините за това са много, но накратко: ние сме във война с руснаците от векове, от 400 години", казва Муслим Чеберлоевски, командир на доброволческия батальон "Шейх Мансур".

Чеченците вече се сражават не само като доброволци, но и като членове на украинските въоръжени сили. Например членовете на щурмовия отряд "Crazy Pack".

В същото време те са критикувани от по-религиозните си сънародници, които смятат, че мюсюлманите не трябва да се бият за християнска държава.

"Украйна е дала убежище на огромен брой мюсюлмани от Русия. Дори и от ислямска гледна точка (войната на страната на Украйна) може да се счита за съвсем нормална война. Допустима война", отбелязва Денис Соколов, социален антрополог и експерт по Северен Кавказ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!