Военното обучение се връща в руските училища от догодина

OFFNews 09 ноември 2022 в 15:42 1358 6

обучение

Снимка goaravestisyan.ru

Военното обучение се завръща в руските училища.

От следващата учебна година в руските училища ще бъде въведен курс по военно обучение, съобщи министърът на образованието Сергей Кравцов. Такъв курс съществуваше до началото на 90-те години на миналия век, когато бе премахнат от учебната програма.

"Курсът ще се преподава в училищата още от следващата година. Сега той се подготвя. Ще я (програмата) подготвим до 1 януари, след това ще бъде тествана и догодина училищата ще могат да я използват в работата си", каза Кравцов след заседанието на почетното жури на просветната награда "Знание", цитиран от Би Би Си.

Преди това Кравцов отбеляза, че военното обучение вече е включено в курса "Основи на безопасността на живота" в училищата.

Лидерът на партия "Справедлива Русия - За истината" Сергей Миронов, предлага в задължителната програма за средно образование да се въведе отделен курс по военно обучение. Вчера той заяви, че преди месец е поискал от Министерството на отбраната да оцени инициативата и е получил положителен отговор. "Известия" пише, че идеята е била подкрепена от началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Според вестника Герасимов е предложил училищата, които не разполагат с подходящи учители, да набират кадри от "граждани, които преди това са служили по договор на офицерски длъжности, като предимство имат бойците".

В отговор на запитването на Миронов Министерството на образованието потвърди, че разработва отделен курс по начална военна подготовка в училищата и колежите "в рамките на времето, определено от инструкцията за обучение на гражданите в областта на основните познания за отбраната" (в рамките на 35 часа за пет дни).

Медиите са изчислили, че ако курсът отнеме 35 часа, заедно с уроците по "Разговори за важни неща", които се появиха тази година, уроците, свързани с войната, ще заемат до 6% от средната годишна учебна натовареност.

Уроците "за важните неща", в които учениците трябва да научат за патриотизма и целта на войната в Украйна, се появиха в учебната програма едновременно със задължителното издигане на знамето преди началото на учебните занятия тази година.

Включването на разкази за "специалната операция" в учебните часове предизвиква скандал, а препратките към войната в Украйна са премахнати от официалните учебни материали. Въпреки това министър Кравцов настоява, че на децата все пак ще се разказва за "специалната операция": просто тази тема е разделена на уроци през цялата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

6

Джендо Джедев

09.11 2022 в 17:03

Хахахаха! Тая кочина става все по-параноична! Хитлерюгенд ряпа да яде!

Децата по света се учат на наука, изкуство и как да бъдат хора, тия кретенчета ги учат да стрелят... Хахахахахаха! После - що било кочина и не могат да направят една пералня. Ми...

2073

5

Johnny B Goode

09.11 2022 в 16:25

Дошло е време Хитлерюгенд да се включи във войната.

1236

4

БотоксПутю

09.11 2022 в 16:22

Военното обучение в детските градини си го има и сега.
https://medialeaks.ru/1405ms_warkids/

2744

3

AAA

09.11 2022 в 16:15

Дъртите измреа . Време е за свежа кръв за могилизацията.

-5426

2

Бай Пешо от Перни 6

09.11 2022 в 15:47

Нацистката идеология, пък се връща в украинските, както и джендърската.

-2175

1

IvanGrozn

09.11 2022 в 15:45

Само така! Малките орки от малки трябва да се изпозастрелват помежду си. В детските градини кога?