Военни плениха президента на Буркина Фасо

Мая Младенова 24 януари 2022 в 16:07 1857 0

Снимка Getty Images - архив

Президентът Рок Марк Кристиан Каборе

Президентът на западноафриканската република Буркина Фасо Рок Марк Кристиан Каборе е пленен от разбунтували се войници, съобщи Асошиейтед прес. Новината е била предадена на агенцията от двама от войниците в телефонен разговор тази сутрин. Те не са посочили местонахождението му, но са обявили, че той е на сигурно място.

Вчера през нощта около резиденцията му в столицата Уагадугу е отекнала стрелба, разразила се е битка в самия президентски дворец, а хеликоптер е прелетял над него, допълва Ройтерс. Според агенцията държавният глава се намира във военен лагер.

В същото време пътищата в столицата са били опразнени, а входно-изходни пунктове са били охранявани от тежковъоръжени войници.

Държавният новинарски канал RTB е осъмнал под тежка охрана в понеделник.

Още в неделя е имало сражение за превземане на казарма в столицата, съобщава американското радио NPR. Цивилни граждани са влезли в града в знак на подкрепа на бунта, но са били разпръснати от силите за сигурност, които са използвали сълзотворен газ. Бунтът се е състоял ден след публична демонстрация с призив за оставката на Каборе - последният от поредицата протести срещу държавния глава, тъй като гневът срещу неговото правителство се засилва заради ислямските бунтовници.

Военният министър на страната съобщи, че и казарми в други градове са станали обект на бунта. В същото време той отрече президентът да е в плен, въпреки че местонахождението му е неизвестно.

Каборе е начело на Буркина Фасо от 2015 г., след като народно въстание свали от власт дългогодишния президент Блез Компаоре, който беше на власт близо три десетилетия. Каборе беше преизбран през ноември 2020 г. за още един петгодишен мандат, но разочарованието от неспособността му да спре разпространението на джихадисткото насилие в страната расте. Нападенията, свързани с Ал Кайда и "Ислямска държава", ескалират, убиват хиляди и разселват над 1,5 млн. души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!