Военен номер 1 на Великобритания: Русия ще получи отговора на НАТО, ако посегне на кабелите и Космоса

OFFNews 01 октомври 2022 в 15:41 12644 0

Адмирал Сър Тони Радакин

Снимка Getty Images

Адмирал Сър Тони Радакин

Командващият британските въоръжени сили адмирал Тони Радакин предупреждава за възможностите на Русия за извършване на диверсии на много нива. Може да атакува западни комуникационни системи, както в Космоса, така и на дъното на океаните, казва той в интервю, публикувано в съботния брой на „Дейли Телеграф“.

„Русия има възможности в Космоса. Видяхме пример за това в края на миналата година, когато тя свали обект в Космоса, оставяйки след себе си огромни останки. Русия има ядрен потенциал, Русия има подводен капацитет , подчертава адмиралът.

Военен номер 1 на Великобритания се въздържа да обвини Русия за причиняването на експлозията на Северен поток , докато разследването все още продължава, но предупреди, че Русия има потенциала да причини смущения в други области освен това, което прави в Украйна, какво прави с енергията и това, което прави прави в дипломатическите или информационните битки.

Макар унищожаването на сателити, както и увреждането на тръбопроводи, да не включва преки жертви, нито е атака на територията на друга държава, Радакин уверява, че ако Русия реши да атакува критична национална инфраструктура, дали ще са подводни кабели, по които минава над 95 процента от световната информация, или в космическото пространство, то това би предизвикало решителен отговор от страните-членки на НАТО.

Командващият армията на Обединеното кралство подчертава също, че въпреки многото заплахи от Русия, британците „трябва да са сигурни, че животът ни ще бъде в безопасност, икономиката ни ще бъде защитена“.

Трябва да проявяваме решителност. Понякога може да си имаме работа с известни краткотрайни опити за натиск, но възнамеряваме да преодолеем натиска, който Русия се опитва да наложи върху живота ни, заяви той.

Командващият британските въоръжени сили изрази мнение, че въпреки цялата риторика на президента Владимир Путин , "Русия не иска ядрена война". - Русия не иска война с НАТО. Русия не иска да предизвика още по-голяма международна, отколкото е сега, защото това създава още по-големи проблеми за Русия тук и сега, казва адмиралът.

Държавите коригират своята енергийна политика, така че да купуват по-малко енергия от Русия тази година и ще се стремят да се откажат от руската енергия през следващите години. Това е важно, защото бойният фронт не е само на физическата територия на Украйна, обясни сър Тони Радакин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!