Военен експерт: Свалянето на 17 руски ракети във вторник намалява възможностите на Кремъл за ядрен шантаж

OFFNews 17 май 2023 в 10:02 5272 2

Александър Мусиенко

Снимка ГДИП - Украйна

Александър Мусиенко, ръководител на Центъра за военно-правни изследвания в Киев

През нощта срещу вторник Русия атакува цели в Украйна с 18 ракети и неназовано количество дронове-камикадзе. По последни данни към вторник по обяд ПВО е свалила 17 от тези ракети. На „таблото на славата“ в Генералния щаб на ВСУ са закачени 6 балистични ракети „Кинжал“, 9 крилати ракети „Калибър“, 3 балистични или зенитни ракети (все още се уточнява – Искандер или S-400), 6 дрона „Shahed 136/131“ и 3 дрона „Орлан“ (Supercum). След тази нощ „Patriot“ води срещу „Кинжал“ с 2:0 и може да се очаква, че превъзходството в следващите двубои ще бъде на страната на „Patriot”.

Митът за това, че Русия има оръжие-чудо, с което може да воюва с Украйна, НАТО, Америка и може да ги плаши с него се развенчава, коментира шефът на киевския Център за военно-правни изследвания Олександър Мусиенко в собствения си видео блог. „Оказа се, че срещу техните железа има по-здрави и по-ефективни железа“, обяснява Мусиенко. Масираните руски атаки от последните дни, в това число срещу столицата Киев, анализаторът определя като продължаващ опит за изчерпване на ресурсите на украинското ПВО и опит да се неутрализират складове с боеприпаси и оръжие в Украйна.

Мусиенко напомня, че към финала на Втората световна война, когато Хитлер вижда, че губи войната, използва ракети „Фау 2“ срещу Великобритания. Германците по онова време разработват и летящи дискове, подобни на НЛО, разработват реактивен двигател за „Месершмит“. С помощта на подобни нововъведения райхът се опитва интензивно да бомбардира Великобритания, Лондон, но това не помага на фюрера. Според шефа на аналитичния център сега се виждат подобен тип атаки от руска страна, изглеждащи на стъпки на отчаяние. Руските опити са в същото време са тест за западните ПВО и тези тестове са положителни. Мусиенко смята, че целият низ от събития намалява възможностите за ядрен шантаж с руско тактическо атомно оръжие, защото сега се вижда, че системите на ПВО са ефективни.

Олександър Мусиенко коментира в сряда и резултатите от последната европейска обиколка на президента Володимир Зеленски, която, според него, е донесла положителни сигнали по въпроса за членството на Киев в НАТО и ЕС, както и за по-нататъшната икономическа и дипломатическа подкрепа за Украйна от страна на Запада. Всички страни, посетени от Зеленски, декларираха нови пакети военна помощ.

След посещението в Италия украинският президент съобщи за разговори за доставките на оръжие и системи за ПВО, а на Германия благодари за най-големия отбранителен пакет на стойност 2,7 милиарда евро, системи за ПВО Iris от различни модификации и ракети за тях, оръдия, снаряди и бронирани машини. Допълнителни танкове, в това число AMX-10RC, ще предостави на Киев и Франция, наред с друго въоръжение.

С Великобритания е подписано споразумение за обучение на украински пилоти и са проведени преговори за оръжие с далечен обсег на действие. Продължават и разговорите за предоставяне на изтребители за ВСУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

2

Деспин Митрев

17.05 2023 в 13:22

Ето това ме притеснява - политиците да решат, че са защитени от ракетни атаки(включително тактически ядрени) и да сгазят лука. ЦРУ трябва да се размърда малко по отношение на московията, с по-малко жертви може да стане работата.

710

1

Д-р Мазникуров

17.05 2023 в 10:33

Пак кофти новини за дежурните кремълски сволочи и и гъZобърсалки тук :) ... Отде им дoйде до главата толкоз много "работа" на завалийките :) !...За едни кирливи копейки ги гърчи началството като за Световно :) ! Ама ка'не стават за друга работа, няма как!