Военен дрон се разби и взриви в Загреб

Ангел Марковски 11 март 2022 в 12:35 6081 3

Снимка Getty Images

Летящ обект, по всяка вероятност разузнавателен дрон, се разби тази нощ в квартал в столицата на Хърватия Загреб, като предизвика силен взрив. Ранени няма, съобщи полицията, цитирана от агенция Хина.

Падналият обект е образувал кратер в земята, а също така са открити два парашута. Има повредени няколко паркирани автомобила.

Полицията се е отзовала на сигнали от граждани, притеснени от чутия взрив.

Според специализираното военно издание The War Zone това е разузнавателен самолет Ту-141 "Стриж", който се е повредил сериозно и е пресякъл цялата територия на Унгария или части от съседните страни и е долетял от Украйна. Директният полет от границата на Украйна до Загреб е близо 350 мили (563 км). Според източници на изданието през последните дни, след нахлуването на Русия, Украйна е започнала да използва високоскоростни безпилотни самолети от съветската епоха. Украйна е единственият известен оператор на Ту-141 в момента, според The War Zone. 

От досега събраната информация от компетентните органи става дума за безпилотен летателен апарат, информира сайтът Индекс, като се позовава на добре осведомени източници.

С двата парашута, които са намерени на над километър от мястото на кратера, не са се спуснали хора, а най-вероятно става дума за части от летателния апарат, в които се пазят данни.

На снимки от мястото на инцидента се виждат метални парчета от разпръснати останки по земята и нещо, което изглежда като част от крило, отбелязва Асошиейтед прес. Полицията е отцепила района, за да разследва случая.

От министерството на отбраната засега нито потвърждават, нито отричат информацията, а министърът на отбраната Марио Баножич каза, че ведомството разследва случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

2

ДРОНА Е РАСИЙСКИ ИЗТРЕЛЯН ОТ БЕЛАРУС.