Водката убива всеки четвърти руснак преди да навърши 55

ОFFNews 31 януари 2014 в 09:39 3711 5

Водка
Водката е главният убиец в Русия.

Водката е основният причинител за ранна смърт сред руснаците, показа изследване, публикувано в медицинското издание The Lancet.

Според проучването всеки четвърти мъж в Русия умира преди да навърши 55 години, а основните причини са алкохолни отравяния и чернодробни болести, свързани с високата консумация на водка в страната. 

Изследването е най-мащабното, правено досега, и е проведено от учени от Световната здравна организация, руския център по онкозаболяванията и Оксфордския университет. Наблюдавани са 151 000 индивиди в три града в продължение на 10 години. В този период са починали 8000 от изследваните лица.

Заради екстремната консумация Русия прие по-стриктни мерки през 2006 г., като наложи ограничения в продажбите на алкохол през нощта и по-високи акцизи. В момента половин литър водка струва около 150 рубли (около 6 лева). Това според изследователите е намалило употребата на спиртни напитки с една-трета и процента на умиращите преди 55 г. е спаднал от 37 на 25 на сто. Според проучването закоравелите пиячи в Русия консумират поне по литър и половина водка седмично.

През 2011 г. пълнолетните руснаци са консумирали средно по 13 литра чист алкохол годишно, основно водка.

 

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!