Властта в Русия се опитва да заличи една от най-важните правозащитни организации

OFFNews 28 декември 2021 в 17:13 2740 1

Върховният съд на Русия нареди закриването на "Мемориал" - една от най-популярните правозащитни организации в страната, съобщава Радио Свобода.

Според критиците на Путин това е пореден опит на Кремъл да ликвидира институциите на гражданското общество.

Делото беше образувано по противоречивия закон за "чуждестранните агенти", който все по-често се използва от властта срещу чужди медийни групи и независими граждански организации и медии в Русия. 

При обявяването на решението съдия Алла Назарова каза, че организацията "Мемориал интернешънъл" не е спазила наложените правила, тъй като не е маркирала всички свои публикации с етикета "чуждестранен агент".

Ян Рачински, председател на борда на "Мемориал", заяви, че решението ще бъде обжалвано и че работата на организацията няма да спре, тъй като части от нея не са юридически лица.

"Това е лош сигнал, който показва, че нашето общество и страната ни се движат в грешна посока", казва още той пред ТАСС.

"Мемориал" започна дейността си малко преди разпадането на Съветския съюз. Основната ѝ цел тогава е документирането на репресиите по времето на СССР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

28.12 2021 в 19:08

Аман от либерастка пропаганда. Чуждестранните агенти са измислени в Англия, и "технологията" най-обширно е прилагана и днес в САЩ, че има и реални присъди затворнически присъди. А че хората в Русия искат да се избавят от финансирани от западналите страни соросоидални агенти, саботиращи страната и обществото им - хвала, всички е време да ги подкарат, защото простотиите им станаха безумни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!