Властта в Иран екзекутира деветима заради трафик на наркотици

OFFNews 02 януари 2024 в 20:48 1401 2

Иран

Снимка Getty Images

Иран

Иран е изпълнил девет смъртни присъди чрез обесване, предаде Франс прес, като се позова на информация на иранската агенция ИРНА. Деветимата екзекутирани са били осъдени на смърт за трафик на наркотици.

Трима души са били обесени през последните дни в затвор в провинция Ардабил, в северозападната част на страната, за закупуване и транспортиране на хероин и опиум, а другите шестима са били екзекутирани поотделно за трафик на метамфетамини, хероин и канабис, допълва ИРНА, без да дава повече подробности.

Иран, който е сред страните с най-много консуматори на опиати, е и един от основните маршрути за трафик на наркотици от Близкия изток към Европа, като основният източник е съседен Афганистан – най-големият световен производител на мак, който е източник за производството на хероин.

Иранските власти са започнали кампании за борба с опиатите и пресичането на трафика на наркотици, като са конфискували много пратки на дрога от Афганистан.

По данни на Службата на ООН за наркотиците и престъпността през 2021 г. в Иран около 2,8 млн. души са имали проблем с употребата на наркотици.

През юни „Амнести интернешънъл“ обяви, че през първите пет месеца на 2023 г. 173 лица са получили смъртни присъди за закононарушения, свързани с наркотици, напомня АФП.

По данни на ООН Иран екзекутира много повече лица на година от всяка друга страна в света, с изключение на Китай.

От своя страна групата "Правата на човек в Иран", която е базирана в Норвегия, през ноември обяви, че през 2023 г. ислямската държава е екзекутирала повече от 700 души, като това е най-големият брой изпълнени смъртни присъди за последните осем години, допълва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

710

2

Д-р Мазникуров

03.01 2024 в 00:33

Lol, OFFNEWS, предпочитам да сметна че сте препили повече по празниците, отколкото да допусна че сте толкова неграмотни! Я пак направете един бърз Google search за знамената! Тези на Иран и Индия си приличат, ама много бегло, и много отдалече само! Стегнете се! Супер жалко, непрофесионално!...

500

1

781000

02.01 2024 в 20:50

А защо тогава сте изтипосали знамето на Индия ??
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика