Властите във Витлеем - родното място на Христос - отмениха празнуването на Рождество

Александра Маркарян 20 ноември 2023 в 16:38 1989 2

Премахването на коледната украса.

Снимка Кметството на Витлеем/Фейсбук

Работник премахва коледната украса.

Палестинската автономия отмени празнуването на Рождество Христово следващия месец в родното място на Исус Христос – Витлеем, сега част от Западния бряг.

Решението на кметството във Витлеем цели да покаже солидарност с „Хамас“, отбелязва www.israel365news.com.

“Екипи на кметството на Витлеем обявиха демонтирането на коледната украса, поставена преди няколко години в кварталите на града и премахват всички празнични прояви в чест на мъчениците и в знак на солидарност с нашия народ в Газа“, се казва в съобщение на кметството, публикувано във Фейсбук.

Негов говорител потвърди за действията по премахването на коледната украса в изявление пред британския вестник The Telegraph.

„Причината е общата ситуация в Палестина; хората не са настроени за никакво празнуване, те са тъжни, ядосани и разстроени; нашият народ в Газа е избиван хладнокръвно - казва говорителят, цитиран от изданието. – Ето защо не е уместно да се провеждат такива празници, докато в Газа се извършва клане, а в Западния бряг – нападения.“

Основните църкви във Витлеем са приели да отменят всички тържества за Рождество в знак на солидарност с „Хамас“ и нейната война срещу Израел.

Палестинската автономия ще позволи само провеждането на религиозни служби.

Не се разрешава излагането на коледни елхи или украса.

За първи път в съвременната история на площад „Мангер“ няма да бъде поставена украса.

Съществува постоянна заплаха за християните в управлявания от Палестинската автономия свещен град. Те са обект на сплашване и кражби на земя, извършвани от мюсюлмани с подкрепата на Палестинската автономия.

Почитан от християните като родното място на Исус, в миналото Витлеем е бил населяван от християнско мнозинство, но ситуацията се е променила драстично.

Витлеем попада под мюсюлманското управление на Йордания по време на Арабско-Израелската война от 1948 година и впоследствие е превзет от Израел през Шестдневната война през 1967 г.

От 1995 г. Витлеем се администрира от Палестинската автономия, съгласно Договорите от Осло.

През 1947 г. 85% от населението е християнско, но до 2016 г. християните намаляват до 16%.

Витлеем се намира на 9,5 км южно от Йерусалим. Населението му е приблизително 25 хил. души.

Икономиката на града до голяма степен се основава на туризма, чийто пик е около и по време на Рождество Христово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

2

Пустиняк

20.11 2023 в 22:17

Постоянно заплашваните християни и техните църкви са приели да свалят украсата от солидарност с тези, които ги заплашват?! Аз ли нещо не разбирам? Мюсулманите заплашващи християните нападат юдеи, юдеите им набиват канчетата, християните не си празнуват Въплъщението на Спасителя от солидарност със страдащите от собствената си агресивност и глупост мюсулмани...

400

1

демотиватор

20.11 2023 в 19:43

"Съществува постоянна заплаха за християните в управлявания от Палестинската автономия свещен град. Те са обект на сплашване и кражби на земя, извършвани от мюсюлмани с подкрепата на Палестинската автономия."

Нямам думи.......
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки