Властите в Токио призоваха гражданите да носят поло, за да пестят енергия

OFFNews 19 ноември 2022 в 21:10 4070 0

Токио

Снимка Архив

Токио

Властите в японската столица Токио призоваха гражданите да носят пуловери тип "поло", за да им е по-топло през зимата и така да спестяват консумация на енергия.

Според губернатора на Токио Юрико Коике носенето на пуловери с висока яка може да помогне за намаляването на сметките за енергия.

Призивът тя обяви пред журналисти, докато бе облечена с "поло". Коике подчерта, че затоплянето на врата има цялостен топлинен ефект върху тялото, като носенето на шал също помага.

"Това е един от начините да преодолеем заедно суровите зимни енергийни условия", каза тя и допълни, че френският президент Еманюел Макрон "играе водеща роля в носенето на поло".

От години Япония провежда кампания за "леден бизнес", в която се насърчава по-небрежното облекло в офисите, за да се пести енергия от пускането на климатици по време на горещите лета в страната, напомня БНР.

Подходящо име за зимната версия на тази кампания би било "топъл бизнес", отбелязва британския вестник "Гардиън".

Япония, която си е поставила цел да стане въглеродно неутрална до 2050 г., е изправена пред сериозно намаляване на енергийните си доставки, както много други страни след руската инвазия в Украйна през февруари.

През август японският премиер Фумио Кишида призова за съживяване на ядрената енергийна индустрия в страната в опит да се справи с нарастващите разходи за внос на енергия. Подобен ход обаче вероятно ще се окаже противоречив след ядрената катастрофа във Фукушима през 2011 г., предизвикана от огромна вълна цунами, което доведе до спиране на много реактори заради опасения за безопасността.

Единадесет години по-късно 10 от 33-те ядрени реактора на Япония отново работят, въпреки че не всички функционират целогодишно и страната остава силно зависима от вноса на изкопаеми горива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови