Вицепрезидентът на Венецуела със забрана да стъпва в ЕС, замразиха и сметките на Делси Родригес

OFFNews 26 юни 2018 в 11:39 2840 1

Европейският съюз наложи санкции на 11 официални представителите на Венецуала след президентските избори през май, които според ЕС са били "нито свободни, нито честни". Сред санкционираните са встъпилата на 14 юни в длъжността вицепрезидент Делси Родригес и предшественикът ѝ Тарек Ел Айсами.

Те няма да имат право да стъпват на територията на Европейския съюз, а сметките им се замразяват.

Изборите, които бяха бойкотирани от опозицията, доведоха до избирането на Николас Мадуро за шести шестгодишен мандат.

В изявление от понеделник ЕС обяви, че не може да се има доверие на изборния резултат, защото липсват гаранции за демократичното провеждане на вота. В него се посочва също, че 11-те официални представители на страната са отговорни за нарушаване на човешките права и подкопаване на демокрацията и върховенството на закона във Венецуела.

В отговор правителството в южноамериканската държава осъди "продължаващата агресия и намеса от страна на ЕС" и предупреди, че не би приело никакви заплахи.

През януари ЕС наложи санкции на други 7 венецуелци и отправи предупреждение, че може да включи още имена в списъка.

Наказаната Родригес е била ръководител на Националното учредително събрание - орган, изграден изцяло от правителствени поддръжници. Неговите противници твърдят, че той е създаден, за да заобиколи контролирания от опозицията парламент. Родригес е била и външен министър и е един от най-близките поддръжници на Мадуро.

Високопоставените венецуелски представители са санкционирани също от САЩ и Канада, а сметките на президента Мадуро в САЩ за запорирани.

Санкциите бяха наложени само дни, след като върховния комисар на ООН за човешките права Зейд Раад Ал Хусейн обяви, че венецуелските служби за сигурност са извършили стотици убийства, представяйки ги като борба с престъпността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови