Висшето духовенство в Афганистан забрани самоубийствените атентати. Отговориха му с взрив: 7 са мъртви

OFFNews 04 юни 2018 в 11:57 4939 0

Висшето духовенство в Афганистан обяви за грях самоубийствените атентати днес, в отговор на което около час по-късно срещу него бе извършен атентат. Седем души са убити - единият е полицай, останалите - цивилни. Други 8 са ранени, съобщи AFP.

Експлозивите били задействани към 11.30 ч. местно време край входа на Политехническия университет. Той се намира в западната част на Кабул, близо до полицейска академия. В този момент в традиционно използвана за целта шатра в кампуса били събрани членовете на Религиозния съвет (Съвет на улемите) - около 2 000 души.

По-рано днес Съветът издаде фетва, с която обяви, че самоубийствените атентати са забранени според ислямския закон.

Днес за първи път Съветът призова афганистанското правителство, талибаните и другите бойци да спрат боевете, да се споразумеят за прекратяване на огъня и да започнат мирни преговори. Беше прочетено и изявление от събранието, в което се казва, че невинни афганистански мъже, жени и деца са жертвите на войната.

Експлозията станала към края на събирането, когато участниците в него започнали да си тръгват. Мястото бързо бе отцепено от полиция. Малко след първия взрив се чу и втори. 

Все още никой не е поел отговорност за нападението. Талибаните се разграничиха от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови