Вирус уби 100 хил. животни и зарази още 2 милиона в Индия

OFFNews 30 септември 2022 в 16:13 1873 0

Мъж минава покрай трупове на крави, умрели от болестта, която причинява бучки по кожата, в Джайпур, щата Раджастан, Индия, 21 септември 2022 г.

Снимка БТА/АП

Мъж минава покрай трупове на крави, умрели от болестта, която причинява бучки по кожата, в Джайпур, щата Раджастан, Индия, 21 септември 2022 г.

Вирус е убил близо 100 хил. крави и биволи в Индия и е разболял още 2 милиона. Епидемията е довела до опустошителни загуби, защото болестта не само убива животните, но намалява и производството на мляко, изтощава ги и причинява проблеми при раждане, пише АП.

Болестта причинява бучки по кожата и треска и се разпространява от насекоми, които пият кръв – като комари и кърлежи.

Вирусът се е разпространил в поне 15 щата. Броят на смъртните случаи при крави и биволи почти се е удвоил за три седмици, съобщава информационната агенция Press Trust of India.

Болестта не е нова, но от няколко години насам поразява все повече животни. За пръв път е регистрирана в Замбия през 1929 г. и се разпространява в Африка. Първите случаи в Южна Азия са открити през 2019 г. и оттогава вирусът се разпространи в Индия, Китай и Непал. Има случаи и в Европа.

Индия е най-големият производител на мляко в света и осигурява над 1/5 от световното производство.

За да защитят индустрията, властите ваксинират здрави крави и полагат усилия за разработването на по-ефективна ваксина.

Индия е осеяна с масови гробове на крави. На места труповете гният на открито, а в селата се чуват мъчителните викове на болните животни. В западния щат Раджастан последиците са най-тежки: 60 000 мъртви говеда и близо 1,4 милиона заболели.

"Заболяването е заразно. В момента тя се премества от запад на изток", предупреждава Нарендра Мохан Сингх, директор на департамента по животновъдство в щата Раджастан.

Вирусите еволюират постоянно. Не е ясно как този вирус е еволюирал през последните две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !