Видео доказва: Русия стреля с артилерия от Запорожката АЕЦ

OFFNews 04 септември 2022 в 09:05 10901 6

скрийншот
Видео доказва, че руснаците стрелят с артилерия от територията на Запорожката АЕЦ.

В интернет се появиха доказателства за това, че руските нашественици използват артилерия от територията на Запорожката атомна електроцентрала. 

Видео, което показва точно това, е публикувано от The Insider.

Кадрите са заснети през нощта на 2-и срещу 3-и септември. На записа се вижда, че реактивни системи за залпов огън се намират в непосредствена близост до един от енергийните блокове.

Самите руснаци неведнъж са заявявали, че не извършват обстрел от територията на завода. В същото време Вашингтон потвърди, че Русия използва АЕЦ като "щит" за обстрел на граждански обекти и позиции на ВСУ.

В мрежата се появиха видеоклипове с военна техника на окупаторите, поставена в непосредствена близост до реакторите, което застрашава работата на най-голямото ядрено съоръжение в Европа.

На 4 март руските нашественици превзеха Запорожката АЕЦ и сателитния град Енергодар. Русия отказва да създаде демилитаризирана зона около АЕЦ. От началото на август окупаторите периодично обстрелват ядрената централа и района в близост до нея, твърдят от Киев. Москва от своя страна твърди, че украинците обстрелват АЕЦ-а.

По искане на украинското правителство МААЕ сформира мисия, която да посети окупираната електроцентрала. В нея участваха 14 международни експерти.

Мисията се ръководеше от генералния директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси и се съсредоточи върху три задачи: физическа защита, ядрена безопасност и гаранции за неразпространение на ядрено оръжие.

На 1 септември делегация на МААЕ пристигна в Запорожката атомна електроцентрала. Гроси заяви, че мисията ще запази постоянно присъствие в атомната електроцентрала.

От "Енергоатом" заявиха, че окупаторите са положили всички усилия, за да попречат на членовете на мисията на МААЕ да се запознаят с реалната ситуация в Запорожката атомна електроцентрала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

6

ob1

04.09 2022 в 23:09

бармалейчо, твоята любима раZия още не може да добута до такъв компютър да те светна.
Орките са идиоти - факт, известен на цялото човечество, само тумбата маймуни на отчет при мутрафонова им ръкопляскате.

-240

4

редовно четящ

04.09 2022 в 17:19

И на тях ще им намерят цаката.

1915

3

Читателка

04.09 2022 в 17:09

Днес българската агенция Фокус непрестанно разпространява новината, че украинската армия обстрелва атомната електроцентрала - обилно и напоително...

1000

2

Дечко

04.09 2022 в 14:21

ми путин каза, че не го правят, а той, таковата, нали, всички знаят, че е честен човек и никога не лъже...

22547

1

dolivo

04.09 2022 в 13:49

очевидно че го правят, мерзавци

но и войната е мръсно нещо, защитават превзет обект

отцепете им доставките и обсада като стар замък

да ядат уран