Верният съюзник Северна Корея бълва снаряди за руската армия

Замислените като елитни части наказателни роти Storm-Z продължават да са основното средство за операции в Украйна

OFFNews 24 октомври 2023 в 10:23 3955 3

снаряди

Снимка Getty images

Войната в Украйна.

Русия е намалила потреблението на снаряди в сравнение с пика му през лятото на 2022 г. - докато тогава руската армия е произвеждала между 45 000 и 80 000 снаряда дневно, сега тя произвежда само 10 000-15 000 на ден, пише в анализа си американският Институт за изучаване на войната, като се позовава на данни на естонското военно разузнаване и украински военен експерт.

Според тях на Русия са ѝ останали около 4 млн. снаряда.

Доставки на снаряди от Северна Корея са започнали през септември. Според оценки на естонското разузнаване Пхенян вече е доставил между 300 000 и 500 000 снаряда, количество, достатъчно за месец.

"Въз основа на западни оценки на възможностите за местно производство и продължаващия износ на боеприпаси от Северна Корея, Русия вероятно ще може да поддържа достатъчна плътност на огъня в обозримо бъдеще. Макар че общото намаляване на руската огнева мощ може да възпрепятства способността на руските сили да провеждат широкомащабни настъпателни операции, малко вероятно е руските сили да се сблъскат с повсеместен недостиг, който хронично да подкопава отбранителните операции, а по-ниската огнева мощ сама по себе си не дава предимство на украинските сили", заключават експертите на ISW.

През 2024 г. всичко ще зависи от способността на западните държави да осигурят на Украйна превъзходство в количеството налични боеприпаси, пише ISW.

Русия продължава да разчита на специалните сили на Storm-Z за провеждане на локални операции в Украйна, се казва пък в последния доклад на британското военно разузнаване.

Тези екипи, колкото рота вероятно са били разположени за първи път през 2022 г. Първоначално Русия ги е разглеждала като относително елитни подразделения, които могат да изземат тактическата инициатива, се казва в доклада.

Най-малко от пролетта на 2023 г. обаче Storm-Z на практика се е превърнала в наказателни роти, окомплектовани от осъдени и професионални военнослужещи с дисциплинарни наказания.

Според многобройни доклади тези подразделения получават най-малко внимание по отношение на логистичната и медицинската подкрепа, въпреки че постоянно получават заповеди за атака.

Руската отбрана често показва ефективност. Въпреки това съществуването на подразделенията Storm-Z подчертава изключителните трудности, пред които е изправена Москва по отношение на пехотата, способна да провежда ефективни настъпателни операции, се казва още в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

3

Anlhiac

26.10 2023 в 08:42

Ма той Ким им раздава долните гащи с купони, мрат от глад, буквално, строят фалшиви сгради, не смеят да шукнат. Нещо като Русия.

900

2

Маги Стралска

24.10 2023 в 12:04

явно..... путю си е продал ****..... на тлъстия Ким.....

345

1

Джендо Джедев

24.10 2023 в 10:28

Докъде го докараха клетите ватници...
 
X

Да помогнем на украинските деца!