Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вера Йоурова: Войната в Украйна е битка срещу демокрацията

OFFNews 06 април 2022 в 19:03 1456 0

Снимка twitter.com/VeraJourova

Войната в Украйна е битка срещу демокрацията. Това заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, предаде БТА.

По повод кадрите от опусошените украински селища тя заяви, че е потресена от неописуемия ужас.

"Това е лицето на злото. Това са военни престъпления и виновните ще бъдат подведени под отговорност", добави зам.-председателят на ЕК.

По думите й събитията показват нуждата ЕС да заздрави собствените си демокрации и да се справи със собствените си уязвимости. Йоурова се позова на международен доклад от 2020 г., в който се твърди, че Русия подкрепя крайнодесни групи, изповядващи разбирането за "превъзходство" на бялата раса, а това води до разделения в европейските общества. Има съобщения, че Русия обучава крайнодесни и терористични групи в ЕС, допълни тя.

Йоурова изтъкна, че ЕС ще предприеме необходимите действия, за да може европейската политика да не страда от външна намеса, като бъде проследявано получаваното от партиите финансиране. Тя припомни, че Блокът въведе забрана за финансова подкрепа от чужбина за европейски партии.

Йоурова допълни, че руските дезинформационни кампании са част от хибридните военни средства за подкопаване на европейското единство, за насърчаване на разединение и проявите на насилие. Тя отбеляза, че предстои да се вземат мерки за "изсветляване" на средствата за политическите кампании в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews