Венецуелската опозиция очаква помощ от север

OFFNews Последна промяна на 13 май 2019 в 16:10 1449 0

Хуан Гуайдо

Снимка АА

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо е поставил задачата на своите хора да установят връзка с ръководителя на Южното командване на САЩ Крейг Фолер.

„Ние поръчахме на посланика ни Карлос Векьо незабавно да се срещне с него, за да обсъдят въпросите за сътрудничеството и взаимодействието. По телефона обсъдихме с президента на Колумбия Иван Дуке Маркес борбата с бунтовните групировки“, казва Гуайдо, цитиран от руския „Коммерсантъ“. Изданието уточнява, че Векьо е представител в САЩ на самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Гуйдо.

Южното командване е едно от 10-те бойни такива сщаб-квартира във Флорида. То координира работата на всички видове войски в южната част на страната и отговаря за взаимодействието по военна линия със страните в Южна Америка и Карибския басейн.

Преди дни лидерът на венецуелската опозиция в интервю за CNN заяви, че за него въоръжена подкрепа от САЩ за борбата му срещу Николас Мадуро е един от най-крайните варианти. Той отбеляза, че не е задължително военните да бъдат чуждестранни. „Въоръжените сили в нашата страна са много недоволни от политиката на президента Мадуро и ако ще се реализира силов сценарий, то силите биха могли да бъдат и местни“, коментира Гуайдо.

На 30 април последователите му предприеха пореден опит да завземат властта в Каракас. Тогава изглеждаше, че този път успехът е на тяхна страна – към протестиращите се присъединиха част от военните, а армията, както е известно, е ключова сила за Венецуела и от нейните симпатии често зависи победата на този или онзи политик. Бунтът обаче беше смазан – военните, запазили верността си към режима, се оказаха доста повече. По време на сблъсъците загинаха 5 души, 240 бяха ранените.

Мадуро заяви, че опитът за преврата е организиран от малка групичка предатели и започна репресии срещу опозицията. На 10 май зад решетките бе хвърлен зам.-председателят на парламента Едгар Самбрано с обвинението за държавна измяна, заговор, метеж и разпалване на вражда. Върховният съд лиши от имунитет 10 депутати, лоялни на Хуан Гуайдо, със същите обвинения. Повечето от тях веднага поискаха убежища на териториите на дипломатическите мисии на Аржентина, Италия и Испания.

Вашингтон реагира и засили натиска си върху поддръжниците на Мадуро. Вчера бе изключен водопроводът, който снабдява посолството на Венецуела. „В сградата няма ток от средата на миналата седмица, но все още работи един душ“, казва водачката на инициативната група на подкрепящите официален Каракас Медея Бенджамин. Групата е барикадирана на територията на посолството, след като дипломати напуснаха сградата преди повече от месец по искането на американските власти, които признават Хуан Гуайдо за законен лидер на Венецуела. Барикадираните вътре активисти подкрепят Мадуро и дори се сдобиха с публична похвала от него. Около посолството обаче митингуват поддръжниците на венецуелската опозиция и настояват активистите да напуснат сградата.

Министерството на финансите на САЩ на 10 май наложи санкции срещу две компании и два плавателни съда, превозващи петрол от Венецуела до Куба. Преди това ведомството въведе санкции срещу целия петролен сектор на Венецуела. На 1 май държавният секретар Майкъл Помпео в интервю за тв Fox Business бе казал, че военни действия на САЩ във Венецуела са напълно възможни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови