Великобритания започва процедурата за излизане от ЕС в началото на 2017 г.

OFFNews 17 юли 2016 в 16:19 6190 1

Великобритания започва процедурата за излизане от Европейския съюз в началото на 2017 г., стана ясно от думите на британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис Sky News. 

Той подчерта, че иска да договори добро споразумение за жителите на ЕС на Острова и за британците в ЕС. 

Искам да договоря щедро споразумение за хората, които вече живеят тук, защото те не са избрали тези обстоятелства. В същото време искаме да получим щедро споразумение и за британските граждани, живеещи в страни от ЕС, посочи Дейвис. 

Все пак той допълни, че ако има увеличение на имигрантите от страни членки към Великобритания, може да се постави лимит. 

Единият вариант е да обявим, че само пристигналите преди определена дата ще могат да се ползват от тези права, уточни министърът. 

В същото време британският министър на международната търговия Лиъм Фокс определи 1 януари 2019 като дата за действителното излизане на Великобритания от ЕС, което предполага, че член 50 от Лисабонския договор, с който се обявява волята на страната да напусне ЕС, трябва да бъде активиран до края на годината.

Преди дни новият британски премиер Тереза Мей заяви, че не смята да активира член 50 преди края на годината, като едно от първите усилия ще бъде да се уеднакви подхода на Великобритания по този въпрос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!