Великобритания забрани на чуждестранни студенти да водят семействата си в страната

OFFNews 04 януари 2024 в 14:23 4060 1

Лондон

Снимка GettyImages

Великобритания забрани на чуждестранни студенти да водят семействата си в страната, дори те да зависят пряко от тях за издръжка и грижи за малки деца, съобщава Нова. Мярката е предприета, за да се намали рекордната за страната емиграция.

Студентските визи бяха една от малкото възможности млади семейства да се преместят на Острова след Брекзит. Оказва се обаче, че стотици хора са пристигнали във Великобритания със семействата си през последните две години точно със студентски визи. 750 хиляди души повече са останали на Острова през изминалата година, което принуди властите да предприемат ограничителни мерки.

Министърът на вътрешните работи Джеймс Клевърли заяви, че страната винаги се е стремяла да привлича най-талантливите в света. По думите му тези промени ще имат осезаемо развитие върху нетната миграция.

"Изготвихме труден план за бързо намаляване на броя, контрол на нашите граници и предотвратяване на манипулирането на нашата имиграционна система от хора, който ще влезе в сила през тази година. Вчера голяма част от този план беше изпълнена, слагайки край на неразумната практика чуждестранни студенти да водят членове на семействата си в Обединеното кралство. Това ще доведе до бързо намаляване на миграцията с десетки хиляди и ще допринесе за цялостната ни стратегия за предотвратяване на идването на 300 000 души в Обединеното кралство", добави Клевъри.

Българските студенти са с около 70% по-малко спрямо миналата година. Една от причините е високият скок на таксите от 9 000 паунда на 30-35 хиляди. Много българи се се насочили към Холандия, където сумите са много по-ниски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!