Великобритания ще предаде на Украйна два миночистача, водят се разговори за още кораби

OFFNews 03 август 2022 в 11:59 1856 0

Великобритания ще предаде на Украйна 2 миночистача, водят се разговори за още кораби

Снимка Getty Images

Великобритания ще предаде на Украйна 2 миночистача, водят се разговори за още кораби

Два британски миночистача са готови за прехвърляне в Украйна, а украински екипажи вече се обучават на тях. Това съобщи посланикът на Украйна в Лондон Вадим Пристайко в ефира на общонационален телевизионен маратон на 2 август.

"Ние с вас нямаме намерение да помагаме на руснаците с пълен списък на това, което ни се предоставя. Но така или иначе можем да кажем, че два кораба вече са готови за прехвърляне в Украйна. И сега водим разговори дали ще са ни нужни още кораби, като се има предвид ситуацията в Черно море. Става дума за кораби, които се занимават с разминиране. Това са специализирани бойни кораби, на които в момента се обучават украински екипажи", каза посланикът.

Според него, когато става дума за британска помощ, това означава „или това, което вече се е случило, или това, което ще се случи в близко бъдеще“.

Пристайко анонсира предстоящото предаване на корабите от Великобритания на Украйна още в неделя.

Според правителството на Обединеното кралство общият размер на военната помощ, предоставена от Великобритания на Украйна от началото на руската агресия в Украйна, възлиза на 2,3 милиарда паунда. Лондон предоставя на Украйна, наред с другото въоръжение, противотанкови системи и боеприпаси NLAW, ракетни системи за залпов изстрел и артилерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!