Великобритания се готви за крах на еврозоната

OFFNews 27 декември 2011 в 13:37 1487 0

britanan-paund-lira
britanan-paund-lira

Правителството на Великобритания подготвя план за евентуален крах на еврото през 2012 година, съобщи вестник „Дейли телеграф”.

Според изданието Лондон се подготвя за ограничаване на изнасянето и внасянето на капитали в случай на разпадането на еврозоната. Според изданието, британското министерство на финансите в момента работи по кризисен план за въвеждането на контрол на движението на капитали при евентуално разпадане на единната европейска валута. Посочва се, че ограниченията ще бъдат въведени само в много краен случай и съответстват на аналогични мерки в други страни от ЕС.

Експерти от британското министерство на финансите разработват сценарий в случай, че разпадането на еврозоната или излизането на една страна от нея доведе до приток на финанси във Великобритания, което може да предизвика опасен за националната икономиката ръст на обменния курс на британската лира.

Едновременно с това британското външно министерство има собствен план в случай на краха на еврозоната, който предвижда затварянето на външните граници на Обединеното кралство.

Междувременно, германското издание „Ди Велт” публикува свой анализ с очакванията си за следващата година.

Според водещия икономист от „Дойче банк” Томас Майер 2012 година ще бъде решаваща за еврото. Майер смята, че основната роля ще бъде на Италия, пише германският вестник.

„Въпросът не е друг, а дали европейската валута ще оцелее”, посочва Майер. Според него в началото на 2012 година Италия ще изпадне в дълбока рецесия. „Ако успее да преодолее рецесията до изборите през май 2013 година, а аз очаквам това, то Италия ще стане пример за всички страни в Южна Европа. Ако не успее, то еврозоната ще се разпадне”, смята водещият икономист на „Дойче банк”.

В същото време германският министър на финансите Волфганг Шойбле е уверен, че ситуацията в еврозоната ще бъде поставена под контрол. „Няма да успеем да избегнем някои неочакван проблеми и вълнения, но ние сме в състояние да се справим с тях”, подчертава Шойбле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!