Великобритания проверява плановете за покупка на 'Дейли мейл' от фонд в Абу Даби

OFFNews 27 януари 2024 в 14:27 887 0

Снимка БТА/AP

Британските власти разпоредиха нова проверка на плановете за покупка на влиятелния в. "Дейли телеграф" от инвестиционния фонд "Ред Бърд Ай Ем Ай" от Абу Даби, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че британското правителство се намесва за втори път, след като фондът ревизира подготвяната сделка, за да разсее опасенията за чуждестранно вмешателство в един от най-старите ежедневници в страната.

Правителството на Великобритания обясни решението си да се намеси в сделката въз основа на мотива за обществения интерес, като поиска от британския антимонополен регулатор, Службата за конкуренцията и пазарите (CMA), и от медийния регулатор "Офком", да проверят дали ревизираната сделка на инвестиционния фонд от Абу Даби ще застраши свободата на словото и точността.

"Ред Бърд Ай Ем Ай" направи в последния момент промени в начина, по който смята да придобие вестник "Дейли телеграф" и притежаваното от същите собственици списание "Спектейтър" по-рано тази седмица, дни преди Службата за конкуренцията и пазарите и "Офком" да представят резултатите от своята проверка на първоначалната сделка. Регулаторите ще представят своя доклад за сделката до 11 март.

Инвестиционният фонд, подкрепян от Мансур бин Зайед Ал Нахаян, член на управляващата династия в столицата на ОАЕ Абу Даби и собственик на футболния клуб Манчестър сити, заяви, че промяната в корпоративната структура на компанията има за цел да изясни, че тя е пасивен инвеститор и няма да има каквото и да е управленско или редакционно участие в титулите на изданията.

Те вече ще бъдат собственост на новорегистрирано английско дружество, в което "Ред Бърд Ай Ем Ай", управлявано от бившия изпълнителен директор на Си Ен Ен Джеф Зукър, е ограничен партньор. Промяната предизвика упрек от страна на държавния секретар по въпросите на културата, медиите и спорта Луси Фрейзър, която заяви, че то не е "благоприятно за пълното и правилно функциониране на процеса".

Технически активите все още са собственост на семейство Баркли, след като "Ред Бърд Ай Ем Ай" помогна за изплащане на неговия дълг в размер на 1,2 милиарда британски лири (1,5 милиарда долара) към банковата група "Лойдс" (Lloyds Banking Group), за да се сложи край на дългогодишния им спор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!