Великобритания продава единствената си пустиня за £1.5 млн.

OFFNews 10 август 2015 в 16:10 5105 1

Това е единствената пустиня на Великобритания - дом на природен резерват, на атомна електроцентрала и на къщичката, където кинорежисьорът Дерек Джарман прекарва последните години от живота си. Сега част от имота се продава за £1.5 млн., пише Guardian.

Имотът Дъндженес, който е бил притежание на фамилен тръст от основаването си през 1964 г., е обявен за продажба с надеждата, че нови собственици биха могли да вдъхнат живот на безлюдното парче земя на южния бряг на графство Кент.

Той е на площ 468 акра, предимно чакъл.

Пуснат е на пазара от агенциите за недвижими имоти Strutt and Parker и включва 22 имота, предимно бивши жп къщички, които се отдават под наем за 99 години. Сделката не включва атомната електроцентрала, фаровете и теснолинейката.

Пустинята е била обозначена като обект със специално значение за науката заради необичайните си хребети, дом е на 600 вида растения - 1/3 от всички, открити във Великобритания.

Имотът носи годишен доход от повече от £130,000 от дългосрочните наеми на жилища, договори за риболов с търговска цел и лицензи, даващи достъп до площадката, където е атомната електроцентрала и бреговете.

Пустинното място е станало една от най-разпознаваемите забележителности на страната, която привлича милиони туристи всяка година.

Един от известните й жители - Джарман, живее в къщата си там, сега частна собственост, до смъртта си през 1994 г.

Мястото, покрито с дребни камъчета, е толкова обширно, че националната метеорологична служба на Великобритания го нарече "единствената пустиня на Великобритания".

Безплодната земя на Дъндженес намира място и на корицата на "A Collection of Great Dance Songs" на Pink Floyd от 1981 г., пуснат седмици преди басистът Роджър Уотърс да напусне групата.

Тази пустинна туритория се появява и във видеоклипове на групите Lighthouse Family, the Thrills, the Prodigy, Athlete, Turin Brakes, на певеца Алъд Джоунс, както и в култовия филм от 1981 "Бандити във времето".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!