Великобритания обмисля присъединяването към новия клуб на европейските нации

OFFNews 21 септември 2022 в 17:30 5487 0

Лиз Тръс и украинският премиер Денис Шмигал в Украинския институт на Америка в Ню Йорк

Снимка БТА / АР

Лиз Тръс и украинският премиер Денис Шмигал в Украинския институт на Америка в Ню Йорк

Великобритания обмисля участието си в нов европейски политически „Клуб на нациите“, съобщи ВВС. Първата среща на „Европейската политическа общност“ трябва да се състои в Прага в началото на идния месец.

Според ВВС Лондон иска да види повече подробности за срещата на върха в чешката столица преди премиерът Лиз Тръс да се ангажира дали да присъства на нея. Идеята за Европейска политическа общност е на френския президент Еманюил Макрон, който я лансира през май т. г. като „ново пространство“ за сътрудничество.
Според виждането на Макрон групата би могла да обсъжда сигурността, енергетиката, транспорта, както и движението на хора, особено на младежите.

ВВС припомня, че подобни на тази идея се предлагат от десетилетия, но това е първият голям импулс за подобен форум откакто Великобритания си тръгна от ЕС.

За участието си в този формат официалните лица на Обединеното кралство търсят гаранции, че клубът няма да бъде твърде доминиран от отделни страни или институции на ЕС. Великобритания би се радвала да види и други „големи играчи“ извън ЕС като участници.

Очаква се да бъдат поканени всичките 27 страни членки на ЕС, както и Обединеното кралство, Украйна, Норвегия, Швейцария и Турция. Вероятно покани ще получат и шест държави от Западните Балкани заедно с Исландия, Лихтенщайн, Молдова, Грузия, Армения и Азербайджан.

Учредителната среща на "Европейската политическа общност" трябва да се проведе на 6 октомври в Прага, столицата на Чешката република, която в момента е ротационен председател на Европейския съвет.

Предварителният дневен ред предполага, че дискусиите ще бъдат съсредоточени върху руската агресия срещу Украйна, икономиката и енергийната криза в Европа. Засега липсват достатъчно подробности как би изглеждала такава политическа общност в по-дългосрочен план. Критиците в средите на ЕС имат резерви главно с това, че виждат в идеята неясен проект, ръководен от Франция.

Другото притеснение на привържениците на европейската интеграция в по-широки граници е, че Франция, която е скептик по отношение на разширяването на ЕС, се стреми да създаде „паркинг“ за страните, които биха искали да се присъединят към Европейския съюз, вместо да бъдат приети като равноправни членове. Най-новият официален кандидат за членство в ЕС през юни т. г. стана Украйна, но в същото време много страни от Западните Балкани правят опити да се присъединят към блока от години, припомня ВВС.

Довеждането на Великобритания на масата, на която се обсъждат основните проблеми, пред които е изправен континентът е ключова цел, смятат някои дипломати от ЕС. От една страна ВВС допуска, че мрачната икономическа перспектива и енергийната криза може да доведат Лиз Тръс на масата в Прага. Съществуват обаче и опасения, че новият министър-председател на Обединеното кралство в крайна сметка може да отхвърли предложението, отчасти за да избегне противопоставянето с някои консервативни евроскептици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!