Великобритания може да напусне ЕС, без да плаща 60 млрд. евро

OFFNews 04 март 2017 в 15:08 6400 3

Великобритания може да напусне Европейския съюз, без да плаща 60 милиарда евро, за която се твърди, че е поискана от Брюксел. Това заяви комисия на Камарата на лордовете, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Британското правителство е в силна юридическа позиция да пренебрегне молбата на ЕС, ако преговорите по Брекзита завършат без постигане на споразумение, се казва в доклад на комисията по финансовите въпроси на горната камара на британския парламент.

Премиерът Тереза Мей възнамерява да задейства до края на март Член 50 от Договора от Лисабон, с който се стартира процедурата по излизане на страната от ЕС. Процедурата включва двегодишен преговорен процес с Брюксел. 

Финансовите задължения на Великобритания към ЕС са предмет на спор между Лондон и ЕС.

Според някои съобщения Европейската комисия иска еднократно плащане на подобна висока сума в рамките на бюджетните си задължения към ЕС като част от преговорите по създаване на нови търговски и политически отношения.

"Изводът ни е, че ако не бъде постигнато споразумение, цялото законодателство на ЕС престава да е приложимо и Великобритания няма да е под никакво принудително задължение да прави какъвто и да било финансов принос", се казва в доклада, озаглавен "Брекзитът и бюджетът на ЕС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

3

Ivo Temelkov

04.03 2017 в 18:40

Правните норми имат действие по време и по място. Щом едно задължение е възникнало поради действието на закон, който впоследствие е бил отменен, това задължение продължава да обвързва страните, освен ако с отмяната на закона не се предвиди изрично, че отпада действието му в миналото (т.нар. обратна сила). Дълбоко се съмнявам този елементарен юридически принцип от време оно да не се прилага и при Договора за ЕС.

13507

1

"Изводът ни е, че ако не бъде постигнато споразумение, цялото законодателство на ЕС престава да е приложимо и Великобритания няма да е под никакво принудително задължение да прави какъвто и да било финансов принос" ХАХАХХАХАХАХХА
Великобритания усетиха еврогейските ценности, меките китки на управляващите ЕССР и не само няма да платят, но дори може да вземат някой евро за разходите по Брекзита. :D
А "началниците" ще прехвърлят сметката на Втората скорост. Не ли?
:D