Великобритания и ЕС постигнаха ново споразумение за Брекзит и Северна Ирландия

OFFNews 27 февруари 2023 в 21:06 2621 0

Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен

Снимка АП / БТА

Риши Сунак и Урсула фон дер Лайен

Великобритания и ЕС обявиха днес, че са сключили нова търговска сделка за Северна Ирландия във връзка с Брекзит, в опит да сложат край на споровете, помрачили отношенията между Брюксел и Лондон.

Споразумението бе постигнато с цел преодоляване на напрежението, породено от Северноирландския протокол - сложна система от търговски правила, отнасящи се до британската провинция. Те бяха договорени преди излизането на Великобритания от ЕС, но сега Лондон ги определя като неприложими.

БТА обобщи ключовите елементи от новата работна рамка, която беше представена от британския премиер Риши Сунак на съвместна пресконференция в замъка Уиндзор с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

Митници

Когато Великобритания напусна ЕС, тогавашният министър-председател Борис Джонсън се съгласи на сделка, която на практика остави Северна Ирландия в общия пазар заради отворената граница с членуващата в съюза Република Ирландия. Същевременно между Великобритания и ЕС бе създадена митническа граница.

Правителството на Обединеното кралство искаше да облекчи проверките на стоки, които влизат в Северна Ирландия от Великобритания.

Брюксел и Лондон се споразумяха да разделят стоките, които са предназначени за Северна Ирландия, от онези, които ще продължат към ЕС. Целта е да се намали документооборота за компаниите, които се оплакваха, че не могат да предлагат всичките си продукти в Северна Ирландия заради твърде обременяващите проверки.

Европейско законодателство

В рамките на по-ранното споразумение между Лондон и Брюксел Северна Ирландия се придържаше към някои от законите на евросъюза, за да може стоките да преминават свободно през границата с Република Ирландия, без да бъдат подлагани на проверки.

Сунак заяви, че сега северноирландският парламент ще може да "дръпне аварийната спирачка" при всякакви промени в правилата на ЕС и че правителството на Обединеното кралство "ще има право на вето".

Данък добавена стойност

Понастоящем компаниите в Северна Ирландия спазват правилата на ЕС за ДДС. Това означава, че британските данъчни облекчения за подпомагане на фирмите в Северна Ирландия трябва да бъдат съобразени с правилата на ЕС.

Съгласно новото споразумение британското правителство ще има свободата да определя размера на ДДС в Северна Ирландия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови